ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τριφυλία: Κάηκε σπίτι, σώθηκε 86χρονη κάτοικος

Ολοσχερώς καταστράφηκε χθες το πρωί ένα σπίτι στον οικισμό Περιστεριά της ΔΕ Αυλώνας του Δήμου Τριφυλίας από φωτιά που εκδηλώθηκε σε αυτό από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. 

Το ευτύχημα -πέρα από την μεγάλη υλική καταστροφή- είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί καθώς μέσα στο σπίτι την ώρα της εκδήλωσης της φωτιάς βρισκόταν μια 86χρονη γυναίκα την οποία πρόλαβε και έβγαλε έξω συγγενικό της πρόσωπο (η νύφη της) πριν η φωτιά πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Όπως όλα δείχνουν, η φωτιά ξεκίνησε από το δωμάτιο που βρισκόταν η 86χρονη, χωρίς όμως να ξέρει κανείς πώς, ενώ το τζάκι που έχει το σπίτι ήταν σβηστό καθώς χθες ήταν μια ζεστή μέρα. Η φωτιά δεν άργησε να πάρει διαστάσεις και μέσα στους καπνούς ίσα που πρόλαβε να απομακρυνθεί η 86χρονη που είχε σαστίσει.

Γύρω στις 10.30 ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Κυπαρισσίας που έσπευσε στο σημείο με δύο οχήματα και 4 άνδρες με επικεφαλής τον πυρονόμο Αθανάσιο Νικολόπουλο, ενώ η φωτιά ήδη είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και έκαιγε ολόκληρο το σπίτι. Με μεγάλες προσπάθειες κατάφεραν να την ανακόψουν και -το κυριότερο- να αποτρέψουν την επέκτασή της στο ακριβώς διπλανό κτήριο (αποθήκη) που ακουμπούσε το σπίτι. Στην συνέχεια κατάφεραν να την σβήσουν, αφού κυριολεκτικά δεν είχε μείνει τίποτα μέσα στο σπίτι.

Απαρηγόρητοι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού και συγγενικά τους πρόσωπα δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που τους συνέβη βλέποντας μέσα σε λίγη ώρα να καταστρέφονται και να χάνονται κόποι μιας ζωής.
Κ.Μπ.
ΠΗΓΗ ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: