ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ο απολογισμός της αστυνομικής επιχείρησης της Πέμπτης στο κέντρο

Στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων που σχεδιάστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία για την αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διενεργείται καθημερινά μεγάλος αριθμός στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων, σε διάφορες περιοχές, με τη συμμετοχή αστυνομικών από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Ειδικότερα, την Πέμπτη 29-3-2012 διατέθηκαν για τη διενέργεια των ελέγχων συνολικά 403 αστυνομικοί, σε συγκεκριμένους τομείς του κέντρου της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών δράσεων:

• Ελέγχθηκαν 1.656 άτομα, από τα οποία 359 ημεδαποί και 1.297 αλλοδαποί.
• Προσήχθησαν για έλεγχο νομιμοποιητικών εγγράφων τους 781 αλλοδαποί, καθώς και 30 ημεδαποί για έλεγχο της δικαστικής τους ταυτότητας.
• Συνελήφθησαν 20 άτομα από τα οποία, ένδεκα για ναρκωτικά, δύο για κλοπές, δύο για καταδικαστικές αποφάσεις, ένας για παράβαση του Ν. περί όπλων, τέσσερις για παράβαση του Ν. περί αλλοδαπών.
• Συντάχθηκαν έξι εκθέσεις Αρχής σε βάρος ισάριθμων αλλοδαπών γυναικών για παράβαση του Ν. περί εκδιδομένων προσώπων.
• Βρέθηκαν κλεμμένα οχήματα.

Επιπλέον για τη συγκρότηση μεικτών κλιμακίων αντιμετώπισης του παρεμπορίου, διατέθηκαν 116 αστυνομικοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν ελέγχους σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας και περιμετρικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ) και της Νομικής Σχολής. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών:


• Προσήχθησαν συνολικά 208 αλλοδαποί.

• Κατασχέθηκαν 4.685 τεμάχια ειδών παρεμπορίου, 1,8 γραμμάρια ηρωίνης και 160- ναρκωτικά δισκία
• Συνελήφθησαν 5 αλλοδαποί από τους οποίους ο ένας για ναρκωτικά και τέσσερις για παράβαση του Ν. περί αλλοδαπών

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ειδικές αυτές δράσεις θα επαναλαμβάνονται σε καθημερινή βάση, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παρεμπορίου, της μη νόμιμης μετανάστευσης, των ναρκωτικών και γενικότερα της εγκληματικότητας και των προβλημάτων που επηρεάζουν το κέντρο της Αθήνας.



ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.