ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Γαργαλιάνοι: Έχασε πρώτα τον αναπτήρα και μετά το τρακτέρ

Απίθανες σκηνές, τις οποίες παρακολούθησαν άφωνοι οι θαμώνες μιας ταβέρνας, εξελίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Μάτι των Γαργαλιάνων. 

Το λίγο παραπάνω αλκοόλ που καταναλώθηκε οδήγησε στην ανατροπή ενός τρακτέρ υπό μάλλον αστείες συνθήκες, όπως διηγούνται οι μάρτυρες.
 
Σύμφωνα με θαμώνες λοιπόν, κάποιος πήγε στην ταβέρνα με το τρακτέρ του. Ήπιε λίγο παραπάνω και κάποια στιγμή σηκώθηκε να φύγει. Πήγε μέχρι το τρακτέρ, αλλά σε λίγο επέστρεψε στην ταβέρνα αναζητώντας τον αναπτήρα του. Έψαχνε αρκετή ώρα, ρωτώντας ταυτόχρονα τον καταστηματάρχη και τους πελάτες αν του πήραν τον αναπτήρα. Όταν κουράστηκε, έφυγε και πάλι.
 
Όμως σε λίγο επέστρεψε ξανά στην ταβέρνα, λέγοντας αυτή τη φορά ότι του έκλεψαν το… τρακτέρ. Οι πελάτες βγήκαν και είδαν ότι πράγματι το τρακτέρ έλειπε. Κάλεσαν τότε την Αστυνομία και στο σημείο κατέφτασαν άνδρες της ΟΠΚΕ. Ψάχνοντας τριγύρω, βρήκαν τελικά το τρακτέρ… αναποδογυρισμένο σε ένα χωράφι, ενώ από το δρόμο φαινόταν μόνο η καρότσα. 
 
Οι θαμώνες της ταβέρνας υποθέτουν ότι ο οδηγός ξέχασε να βάλει χειρόφρενο όταν επέστρεψε την πρώτη φορά στην ταβέρνα, και την ώρα που έψαχνε τον... αναπτήρα το όχημα άρχισε να κυλάει, μέχρι να καταλήξει ανάποδα στο αγρόκτημα. Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός - κι έτσι οι θαμώνες μπορούν να διηγούνται γελώντας το περιστατικό!
ΠΗΓΗ ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...