ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Αύριο η παρουσίαση των ευρημάτων της Αρχαίας Κερύνειας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο Σάββατο η παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Κερύνεια Αιγιαλείας. Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης, στην αίθουσα συνεδρίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, στις 7.30 το απόγευμα, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας Τίτου Χριστοφίδη ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων

Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων και ο Σύνδεσμος Αχαΐας – Κύπρου «Αχαιών Ακτή», με την υποστήριξη της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Βασικοί ομιλητές στην ημερίδα θα είναι ο κ. Χριστοφίδης, με τίτλο της ομιλίας του «Από την Κερύνεια… στην Κερύνεια» και η Ερωφίλη – Ίρις Κόλια, Δρ. Αρχαιολογίας, Προϊσταμένη της ΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με τίτλο της εισήγησης της «Αρχαία Κερύνεια: Η συστηματική έρευνα των τελευταίων χρόνων».

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Απόστολος Βουλδής (η ΕΣΗΕΠΗΝ έχει αδελφοποιηθεί με την Ένωση Συντακτών Κύπρου) και εκ μέρους του Συνδέσμου «Αχαιών – Ακτή» ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Βουρλιόγκας. Θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Αχαιών Ακτή» Αναστάσιος Στασής.

Όπως σημειώνει η κ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλα «τα ερείπια της Αρχαίας Κερύνειας, πόλης της Αιγιαλείας, σώζονται σε ύψωμα βόρεια του σημερινού χωριού Μαμουσιά, ανάμεσα στις κοιλάδες των ποταμών Κερυνίτη και Βουραϊκού (του αρχαίου Ερασίνου) και στις αρχαίες πόλεις Ελίκη και Βούρα. Η θέση βρίσκεται σε υψόμετρο 753 μ. πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο με προσανατολισμό προς την ορεινή ενδοχώρα και είναι φυσικά οχυρή, αφού προστατεύεται από απότομους γκρεμούς στη βόρεια, ανατολική και δυτική πλευρά της».

ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: