ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Αχαϊκή: Οι καταθέτες αγωνιούν, η Εθνική Τράπεζα υπόσχεται, η αγορά "στεγνώνει"

Σε αδιέξοδο βρίσκονται αρκετοί επαγγελματίες της Αχαΐας που έχουν ξεμείνει εδώ και δέκα ημέρες από ρευστό, αφού δεν έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις που είχαν στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα. Η Εθνική δεν έδωσε πράσινο φως για τις καταθέσεις των Αχαιών και η κατάσταση μέρα με την ημέρα χειροτερεύει. Εγκλωβισμένοι από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Αχαϊκής» είναι πολλοί επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μεταφορά των καταθέσεων στην Εθνική ώστε να μπορούν τα χρήματα να είναι προσβάσιμα.
Κατά μία εκδοχή η διαδικασία καθυστερεί, καθώς προηγείται ένα είδος εκκαθάρισης μεταξύ

ορισμένων καταθετικών λογαριασμών και ενδεχόμενων δεσμεύσεων μέρους των ποσών, είτε για δάνεια που έχουν χορηγηθεί είτε για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Το αντικειμενικό γεγονός όμως είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών, εδώ και δέκα ημέρες, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κατατεθειμένα χρήματα. Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς κινδυνεύουν με πρόστιμα και προσαυξήσεις αν δεν καταφέρουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, που λήγουν στο τέλος του μήνα, προς το ΙΚΑ και την εφορία. Για τον λόγο αυτό, το Επιμελητήριο Αχαΐας, διά του προέδρου του Πλάτωνα Μαρλαφέκα, απέστειλε επιστολές προς το υπουργείο Οικονομικών και τη διοίκηση του ΙΚΑ ζητώντας μικρή παράταση έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τη μεταφορά των καταθέσεων στην Εθνική.
Στο μεταξύ, το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην τοπική αγορά, αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά το κλείσιμο της «Αχαϊκής», μετέφεραν στον ειδικό εκκαθαριστή Γιάννη Γιαννίκο τα μέλη της αντιπροσωπεία του Εμπορικού Συλλόγου (Γ. Ρώρος, Ηλ. Παυλίδης, Κ. Γεωργιόπουλος) που συναντήθηκαν χθες μαζί τους.
Ο κ. Γιαννίκος διαβεβαίωσε ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στην Εθνική Τράπεζα, κάτι που αναμένεται σύντομα

ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.