ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Σύντομα Κοινωνικό Ιατρείο στο παλιό νοσοκομεί

Στο χώρο της νοσηλευτικής σχολής του παλιού νοσοκομείου Καλαμάτας θα ξεκινήσει να λειτουργεί σύντομα το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσαν χθες το μεσημέρι -σε συνέντευξη Τύπου, στον ίδιο χώρο- ο νεφρολόγος Τάσος Πουλόπουλος και η κοινωνική λειτουργός Φεβρωνία Εξακουστίδου, μιλώντας εκ μέρους τού υπό σύσταση σωματείου φίλων του Δικτύου Ιατρείων Αλληλεγγύης.
«Ανακοινώνουμε επισήμως την ίδρυση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Καλαμάτας» τόνισε ο Τ. Πουλόπουλος, εξηγώντας ότι η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που διέρχεται ο
λαός της χώρας μας, κρίση η οποία τείνει να γίνει ανθρωπιστική, καθώς η ανεργία εκτινάσσεται και πλήττει κυρίως τους νέους.
Οι άνεργοι και οι οικονομικά αδύνατοι δεν είναι όμως ο μόνος λόγος για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, είπε ο Τ. Πουλόπουλος παρατηρώντας ότι υπάρχουν και αλλοδαποί ανασφάλιστοι που μπορεί να αποφεύγουν τις επίσημες δομές υγείας για δικούς τους λόγους:
«Αν σ’ αυτές τις συνθήκες αρρωστήσουν, κινδυνεύει η ζωή τους αλλά και η ακεραιότητα υγειονομικών φραγμών, που κατακτήθηκε μέσα από μακροχρόνια προσπάθεια με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές δαπάνες».
Οπως εξήγησε ο Τ. Πουλόπουλος, το Κοινωνικό Ιατρείο θα αποτελείται από ένα κεντρικό συγκρότημα, στο κτήριο της νοσηλευτικής σχολής του παλιού νοσοκομείου, ενώ θα συνεργάζεται με ιατρεία και εργαστήρια αυτοαπασχολούμενων εξειδικευμένων εθελοντών γιατρών που θα προσφερθούν να συμμετέχουν.
Σε αυτό το συγκρότημα, εξήγησε, θα λειτουργούν 4 βασικά ιατρεία -παθολογικό, παιδιατρικό, γυναικολογικό και χειρουργικό, ενδεχομένως δε και ένα οδοντιατρείο- ωστόσο η βασική δουλειά θα γίνεται μέσω της οργανωμένης γραμματείας που θα αναλαμβάνει να οργανώνει τα ραντεβού στα ιατρεία των εθελοντών γιατρών.
Πάντως ο Τ. Πουλόπουλος σημείωσε ότι ήδη, εδώ και καιρό, «όλοι οι γιατροί της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας, αθόρυβα και σεμνά ήδη εξυπηρετούν στα ιατρεία τους ανθρώπους  που έχουν ανάγκη».
Το Δίκτυο στηρίζουν εθελοντές γιατροί όλων των υγειονομικών ειδικοτήτων και όλων των κοινωνικών, επιστημονικών και λαϊκών δυνάμεων. Οι πόροι του Δικτύου, διευκρίνισε ο Τ. Πουλόπουλος, προέρχονται από «την εθελοντική προσφορά εργασίας κατ’ αρχήν και δωρεές σε είδος από οποιονδήποτε».
Πρόσθεσε ακόμα ότι σκοπός του Δικτύου δεν είναι η προβολή κάποιων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν έρχεται «να υποκαταστήσει τις ευθύνες της οργανωμένης Πολιτείας. Δεν δικαιολογούμε αυτή την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της και εργαζόμαστε και μεις μαζί με όλους τους πολίτες να την αντιστρέψουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τ. Πουλόπουλος.
Επιπλέον τόνισε με έμφαση ότι το Δίκτυο απευθύνεται σε άνεργους ανασφάλιστους και κοινωνικά και υγειονομικά αποκλεισμένους, όμως «δεν βλέπει ασφαλισμένους κανενός ταμείου, ακόμα και του ταμείου απορίας, και δεν συνταγογραφεί για τα ταμεία».
Ευχαριστώντας το δήμαρχο Καλαμάτας, το διοικητή του Νοσοκομείου, αλλά και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για τη συνδρομή τους στην προσπάθεια, ο Τάσος Πουλόπουλος καταλήγοντας έκανε έκκληση προς κάθε επαγγελματία από το χώρο υγείας, αλλά και επαγγελματίες κάθε χώρου -μεταφραστές, εργάτες και τεχνίτες, γραφίστες για την οπτικοποίηση των ιατρικών και άλλων πληροφοριών, μηχανικούς και αρχιτέκτονες, νομικούς- να συνδράμουν το Δίκτυο για ιδιαίτερες ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν ώστε να αρχίσει η λειτουργία του το συντομότερο δυνατόν.
Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα προσωρινά τηλέφωνα επικοινωνίας 27220 22122 και 6945-878502 και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου apoulop@otenet.gr .

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: