ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Άρχισε η "πασσάλωση" του περιμετρικού

Συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες θεμελίωσης της μεγάλης γέφυρας στο Νέδοντα (360Χ45 μέτρα), η οποία αποτελεί κεντρικό στοιχείο του περιμετρικού δακτυλίου Καλαμάτας.
Χθες, μάλιστα, έγιναν και οι πρώτες παρεμβάσεις για την κατασκευή του μεσόβαθρου. Τα εργοτάξια του «ΜΟΡΕΑ» βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη κι έτσι το έργο, χωρίς προβλήματα από τις απαλλοτριώσεις και τη χρηματοδότηση, προχωρά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2013.
Από νωρίς χθες το πρωί τα μηχανήματα είχαν πιάσει δουλειά και το μεγάλο τρυπάνι της εταιρείας ξεκίνησε τη φάση της πασσάλωσης για το μεσόβαθρο Μ2. Όπως αναφέρθηκε  από ανθρώπους της αναδόχου εταιρείας, οι συγκεκριμένες εργασίες σηματοδοτούν την έναρξη ουσιαστικά του περιμετρικού δακτυλίου της

Καλαμάτας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο, θετικές προσδοκίες δημιουργούνται και για την τύχη του επόμενου μεγάλου οδικού έργου για τη Μεσσηνία, της «Ολυμπίας Οδού». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ζήτημα μηνών καθίσταται πλέον η επανεκκίνηση και επαναχρηματοδότηση των μεγάλων οδικών έργων που κατασκευάζονται στη χώρα μας με συμβάσεις παραχώρησης. Στα ευρωπαϊκά fora εξελίσσεται θετικά η προσπάθεια δημιουργίας Μηχανισμού Χρηματοοικονομικού Κινδύνου, μέσω του οποίου θα καταστεί δυνατή η μόχλευση πόρων υπέρ των μεγάλων έργων.
Η δημιουργία του Μηχανισμού αποτελεί πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είναι η πρώτη φορά στην κοινοτική ιστορία που επιχειρείται εγχείρημα τέτοιων μεγεθών. Και αυτό συμβαίνει διότι, πέρα από την Ελλάδα, πολλά κράτη - μέλη αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικά προβλήματα για την ανάπτυξη υποδομών, καθιστάμενα έτσι φυσικοί σύμμαχοι της ελληνικής προσπάθειας». 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
 
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: