ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

"Κούρεμα" και "πάγωμα" δόσεων υπερχρεωμένων δανειοληπτών με αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας

Δύο νέες αποφάσεις εκδόθηκαν χθες από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για δανειολήπτες τραπεζών που έχουν υπερχρεωθεί από δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες της "Ε", στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες μειώνονται στη μια περίπτωση οι δόσεις στις τράπεζες, ενώ στην άλλη "παγώνουν" οι καταβολές των δόσεων για 8 μήνες. Επειδή όμως οι δικαστικές αποφάσεις δεν πρόλαβαν να καθαρογραφούν, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα η μια περίπτωση αφορά 35χρονο ο οποίος έμεινε πρόσφατα άνεργος και εργάζεται, πλέον, περιστασιακά. Είναι παντρεμένος, η γυναίκα του άνεργη και έχουν ένα μωρό. Το μηνιαίο εισόδημά του είναι 700 ευρώ, ενώ τα χρέη του ανέρχονται σε 23.059 από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε δύο τράπεζες. Το δικαστήριο αποφάσισε να μειώσει τις δόσεις και όρισε τις μηνιαίες καταβολές στα 56 ευρώ στη μια τράπεζα και 68 ευρώ στην άλλη.
Η άλλη περίπτωση αφορά άνεργη από το 2009 που εργάζεται περιστασιακά. Το μηνιαίο εισόδημά της είναι 400 ευρώ. Οι συνολικές οφειλές της είναι 37.210 ευρώ προς 6 τράπεζες. Το δικαστήριο με την απόφαση που πήρε μηδενίζει τις καταβολές των δόσεων για 8 μήνες και μετά το διάστημα αυτό ορίζει τον επαναπροσδιορισμό των δόσεων. 


ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης σχολίασε με δηλώσεις του την καθυστέρηση η οποία παρατηρείται στην έκδοση των αποφάσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Απέδωσε την καθυστέρηση αυτή στην έλλειψη ειρηνοδικών αφού όπως είπε «το κράτος δεν έχει προχωρήσει στην κάλυψη των θέσεων των ειρηνοδικών με συνέπεια το Ειρηνοδικείο της Καλαμάτας, αλλά και τα περιφερειακά να έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει από την πληθώρα των υποθέσεων». 
Επίσης, ο Κώστας Μαργέλης παρότρυνε τους πολίτες «να φτάσουν υποχρεωτικά στα δικαστήρια», λέγοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες δεν έχουν αλλάξει τη στάση τους και αρνούνται εξωδικαστικό συμβιβασμό.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: