ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Στο Περιφερειακό τα κρούσματα βίας στην ύπαιθρο

Η αύξηση της εγκληματικότητας και τα βίαια κρούσματα που παρατηρούνται, κυρίως, σε χωριά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα απασχολήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως δήλωσε μιλώντας στο «Θάρρος» η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Ερωτωμένη σχετικά, η κα Νικολάκου, παρατήρησε ότι η Περιφέρεια θα προσπαθήσει να θέσει ένα πλαίσιο για το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η όλη κατάσταση. «Πλέον η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, όχι τόσο στα αστικά κέντρα, όσο κυρίως στα χωριά», σχολίασε.
«Δεν είναι λύση»
Σε αρκετές περιοχές έχουν συγκροτηθεί από τους πολίτες ομάδες περιφρούρησης, αλλά τοποθετούμενη η κα Νικολάκου δήλωσε πως η Περιφέρεια εκτιμά ότι τέτοιες κινήσεις δε λύνουν το πρόβλημα και υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε επικίνδυνο φαινόμενο: «Αυτό δε θα έπρεπε να είναι θέμα των πολιτών. Κατανοούμε ότι όλο αυτό
που συμβαίνει τους φέρνει αγανάκτηση και θέλουν να αναλάβουν δράση οι ίδιοι, αλλά αυτό δεν είναι λύση. Τη λύση την έχουν κάποιοι φορείς. Αυτοί οφείλουν να δώσουν τη λύση, αυτοί οφείλουν να κινητοποιηθούν.
[…] Οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο στη χώρα μας την εποχή της παγκοσμιοποίησης, οδηγούν την κοινωνία σε αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ όλων των τμημάτων της, καθώς και στο να είναι όλο και πιο πολύ απορροφημένη και ανασφαλής για το μέλλον και την ασφάλεια της. Όπως κατά τη διάρκεια του δεκάτου ενάτου αιώνα η βιομηχανική και τεχνολογική επανάσταση κλόνισε τις δομές μιας κοινωνίας που είχε διαμορφωθεί κατά βάση από τη βιοτεχνία και τη γεωργία, κατά τον ίδιο δραματικό τρόπο η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και ο εκσυγχρονισμός μεταβάλλουν τον πυρήνα της σύγχρονης βιομηχανικής κοινωνίας.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η σύγχρονη κοινωνία βρίσκεται ενώπιον παλιών και νέων προβλημάτων, καθώς και σύγχρονων κινδύνων, που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αδυνατεί, όμως, να τα αντιμετωπίσει με παλιές μεθόδους, γεγονός που καλλιεργεί την αίσθηση του φόβου και οδηγεί στην κρίση του πολιτισμού μας. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο κοινωνικός αναβρασμός, τα ρήγματα στις σχέσεις των πληθυσμιακών ομάδων, η πολιτική αρρυθμία, η υπονόμευση του κράτους, η δυσφορία και το άγχος της ζωής, που οδηγεί στην απόγνωση, το αίσθημα του “κενού” η ανηθικότητα, οι τυχοδιωκτικές περιπλανήσεις, ο αναχωρητισμός και ο νεοφασισμός.
Αυτό που λέγεται, λοιπόν, “αίσθημα ασφάλειας”, είναι ένα σύνθετο ζήτημα πρωτίστως κοινωνικό, θεσμικό και αναπτυξιακό. Και είναι και ένα ζήτημα που άπτεται της αστυνομικής αντιμετώπισης του προβλήματος και της δημόσιας τάξης. Είναι ένα ανθρωπολογικό φαινόμενο, που δεν αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από μία καθαρά θεσμική και αναπτυξιακή προσέγγιση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.