ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας στο «Άγιος Ανδρέας»


Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από την προηγούμενη Δευτέρα οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Πάτρας ο Άγιος Ανδρέας. Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να τους καταβληθούν στο σύνολό τους οι οφειλόμενες αποδοχές για τις δεδουλευμένες εφημερίες του Δεκεμβρίου, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Στην εξώδικη διαμαρτυρία που προς τον Διοικητή του Γ.Ν. Πατρών, στον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείο, στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, στον Πρόεδρο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., στον Πρόεδρο της Ε.Ι.Ν.Α. και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών ενημερώνουν ότι «απαιτούν από τον εργοδότη τη λήψη των νομίμων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και γενικά τη
συμμόρφωσή του για κάθε νόμιμη ή συμβατική του υποχρέωση.

Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί δεν έχουν άλλη πηγή εσόδων πέραν του βασικού μισθού και τις εφημερίες, οι οποίες αποτελούν περίπου το μισό των εσόδων τους. Αποτελούν, λοιπόν, μοναδικό εργασιακό κλάδο του οποίου έχει γίνει περικοπή των μηνιαίων απολαβών του κατά το ήμισυ. Σε αυτό προστίθενται φυσικά οι μειώσεις σε ωρομίσθιο, επιδόματα, και βασικό μισθό, προβλήματα που βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες την περίοδο αυτή.

Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί αποτελούν ταυτόχρονα τα γρανάζια, τη μηχανή, και τα καύσιμα στη λειτουργία των νοσοκομείων καθώς και την κόλλα που κλείνει κάθε τρύπα στον όλον αυτόν τον δυναμικό οργανισμό.

Το σύστημα των δημόσιων νοσοκομείων καταφέρνει να παραμένει ζωντανό εκμεταλλευόμενο την εργατικότητα, αυτοθυσία, φιλότιμο, και αγάπη των Ιατρών προς τον άρρωστο. Χρέη γραμματειακά, νοσηλευτικά, τραυματιοφορέα, προσώπου ασφάλειας εμποδίζουν από τα σημαντικά ιατρικά τους καθήκοντα τους, τους αδόκιμα αποκαλούμενους, «βοηθούς».

Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί που επιλέγουν να στηρίξουν την πατρίδα τους και να μην μεταναστεύσουν, αντιμετωπίζουν στα Ελληνικά νοσοκομεία συνθήκες εργασίας επικίνδυνες και απαξιωτικές. Ελλείψεις σε όλα τα υλικά, ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ακατάλληλοι και ανθυγιεινοί χώροι εργασίας, αυξημένη κίνηση ασθενών που δεν καλύπτεται από τις προδιαγραφές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, απάνθρωπα ωράρια που δεν εναρμονίζονται με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, πενιχρή εκπαίδευση, ακόμα και αυτοεκπαίδευση, και η άτοκη καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων για πολλούς μήνες, περιγράφουν αυτή την δυστυχή καθημερινή πραγματικότητα του Ειδικευόμενου Ιατρού. Του ιδίου του Ιατρού ο οποίος ζει πολλές φορές πλέον των 10 ημερών και νυκτών, μακριά από την οικογένειά του, κάνοντας ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να φροντίζει τους ασθενείς του. Ο ίδιος Ιατρός χρειάζεται άλλες 10 ημέρες και νύκτες προσπαθώντας να ανακτήσει τις ανθρώπινες δυνάμεις του, ισορροπώντας σε όλα αυτά την ανάγκη για μελέτη και έρευνα.

Η πραγματικότητα μιας Ειδικευόμενης Ιατρού περιλαμβάνει πλέον των 32 ωρών συνεχούς εργασίας και ορθοστασίας, συχνά χωρίς διαλείμματα για σίτιση. Της ίδιας Ειδικευόμενης Ιατρού που είναι απροστάτευτο θύμα λεκτικής και ψυχικής βίας στον χώρο των επειγόντων περιστατικών, εκτεθειμένη σε άκρως επικίνδυνα παθογόνα και ακτινοβολία, η οποία πρέπει στο τέλος της εφημερίας να επιστρέψει στην οικογένειά της κρατώντας όλες αυτές τις εικόνες μακριά.

Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί μετά από 6-8 συνολικά έτη σπουδών, Υπηρεσίας Υπαίθρου, και στρατιωτικής θητείας καλούνται να αντιμετωπίσουν λίστες αναμονής για την έναρξη της ειδίκευσής τους που συχνά ξεπερνάνε τα 10 έτη. Οι ίδιο Ιατροί βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας και της υπερπληθώρας Ιατρών για πολλά ακόμα έτη μετά τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας. Οι ίδιοι νέοι Ιατροί οι οποίοι μετά από τα παραπάνω 12-16 συνολικά έτη συν όλα τα έτη της αναμονής, να υποχρεωθούν σε εργασία σε κάποιον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα με ταπεινωτικές αμοιβές.

Από τον ίδιο τον ασθενή και τους συγγενείς του, από τους Επιμελητές, από τη Διοίκηση, και από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζητάμε λοιπόν να μας επιστραφεί η αξιοπρέπειά μας.

Ζητάμε την κατανόησή σας και προσφέρουμε το ειλικρινές μας συγνώμη για την όποια άδικη ταλαιπωρία υποστούν οι άρρωστοι. Θέλουμε στο πλευρό μας τους Ειδικευμένους Ιατρούς, τους Νοσηλευτές, το προσωπικό των Παραϊατρικών Επαγγελμάτων, και τους ίδιους τους ασθενείς, ώστε από κοινού να αλλάξουμε ριζικά το άρρωστο πρόσωπο των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για την πιθανή ταλαιπωρία που θα υποστούν οι ασθενείς».

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.