ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Αμαλιάδα: Παραλίγο μακελειό τη νύχτα σε διάρρηξη στην Alpha Bank - Οι δράστες πυροβόλησαν στον αέρα

Λίγο έλειψε να χυθεί αίμα τα ξημερώματα της Κυριακής στο κέντρο της Αμαλιάδας, όταν τρεις διαρρήκτες που επιχείρησαν να παραβιάσουν το υποκατάστημα της τράπεζας Alpha Bank
"μπλοκαρίστηκαν" από τους αστυνομικούς. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό στις 4:25 τα ξημερώματα, όταν ο συναγερμός της τράπεζας άρχισαν να ηχεί.
Το σήμα έλαβε το κέντρο της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Αμαλιάδας και άμεσα στο σημείο που βρίσκεται η τράπεζα στην αρχή της οδού Ερμού, έφτασαν περιπολικά. Οι αστυνομικοί κοιτώντας
μέσα στην τράπεζα είδαν τρία άτομα να βρίσκονται μέσα και να ψάχνουν για τα χρήματα. Μόλις αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς βγήκαν από την πίσω πόρτα και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα στην προσπάθειά τους να φύγουν και να κρατήσουν μακριά τους αστυνομικούς. Μπήκαν σε ένα μαύρο αυτοκίνητο αγνώστου μάρκας και με περίσσιο θράσος κινήθηκαν ανάποδα στο μονόδρομο της Ερμού για να διαφύγουν.
Τι είχε συμβεί
Οι δράστες εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι το συγκεριμένο υποκατάστημα διαθέτει και πίσω πόρτα με πρόσβαση από τον πεζόδρομο της οδού Κωστή Παλαμά, που καταλήγει στην πλατεία Αγίου Αθανασίου, το κεντρικότερο σημείο της Αμαλιάδας, επιχείρησαν να μπουν μέσα στο υποκατάστημα, παραβιάζοντάς την.
Από ότι φάνηκε δεν ήταν και δύσκολο αφού η αλουμινένια πόρτα άνοιξε με δύο "χτυπήματα" από αιχμηρό αντικείμενο. Προφανώς είχαν μεγάλες φιλοδοξίες να καταφέρουν να παραβιάσουν και το χρηματοκιβώτιο χωρίς να ηχήσει ο συναγερμός ή να βρουν τα χρήματα να τους περιμένουν στα ταμεία.
Μόλις είδαν τους αστυνομικούς με βιαστικές κινήσεις βγήκαν από την τράπεζα και πιθανότατα με καλάσνικοφ, έριξαν δύο πυροβολισμούς στον αέρα, πριν φύγουν. Οι αστυνομικοί άρχισαν να καταδιώκουν τους δράστες, που όμως κατάφεραν να ξεφύγουν μέσα στους δρόμους της πόλης.

ΑΠΟ http://www.ilialive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ