ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Τους βρήκαν να κοιμούνται και έκλεψαν ακόμη και τα… κρέατα!

Βαρύ ύπνο έκανε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στο Ρέθυμνο και το «πλήρωσε» χάνοντας όχι μόνο τις οικονομίες του, αλλά ακόμη και τα… αποθέματα τροφίμων που είχε στο ψυγείο! Οι «πεινασμένοι» διαρρήκτες που τρύπωσαν στο σπίτι τους άρπαξαν αρκετά κιλά κρέατος!

Οι εισβολείς παραβίασαν την πόρτα του σπιτιού στην περιοχή Σκεπαστή του Μυλοποτάμου και, χωρίς να κάνουν θόρυβο, ερεύνησαν όλα τα δωμάτια. Βρήκαν τις
οικονομίες του ζευγαριού ύψους 8.000 ευρώ και τα περίπου 10.000 ευρώ κοσμήματα, αλλά δεν αρκέστηκαν σε αυτά. Άνοιξαν και την κατάψυξη και «βούτηξαν» ό,τι υπήρχε μέσα, πριν εξαφανιστούν αθόρυβα όπως είχαν έρθει.

* Μπαράζ διαρρήξεων με λεία κυρίως μηχανήματα και συσκευές καταγράφηκε στην Ηλεία. Στην Αρτέμιδα της Ζαχάρως, στόχος διάρρηξης έγινε ένα κοντέινερ από το οποίο οι δράστες άρπαξαν έναν υπολογιστή και τα παρελκόμενά του. Στη Σμέρνα, άλλοι δράστες άρπαξαν την τρόμπα υδραυλικού και τα… χειριστήρια από ένα χωματουργικό μηχάνημα. Στην Καλλιθέα Ολυμπίας, οι δράστες «έγδυσαν» ένα άλλο χωματουργικό μηχάνημα και έκλεψαν ανταλλακτικά αξίας 6.500 ευρώ. Στο Ξηροχώρι, έκλεψαν μέσα από ιδιόκτητο οικόπεδο τμήματα της… κεραίας ενός ραδιοφωνικού σταθμού, βάρους δύο τόνων! Και στα Λουτρά Καϊάφα, διέρρηξαν ένα ξενοδοχείο από το οποίο έκλεψαν διάφορα έγγραφα και… 50 ευρώ!

ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ