ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ψήφισμα του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων των ΔΥΠΕ στις αιρετές Περιφέρειες

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Mε το άρθρο 137 του Νόμου που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταργήθηκε η εκχώρηση της αρμοδιότητας των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) στις Αιρετές Περιφέρειες που προέβλεπε ο Νόμος 3852/2010 «Καλλικράτης».

Η χωρίς ενημέρωση και εν κρυπτώ ενσωμάτωση της συγκεκριμένης διάταξης δυστυχώς αποδεικνύουν ότι το κεντρικό κράτος εξακολουθεί και παραμένει θιασώτης του συγκεντρωτισμού, δηλαδή ενός αντιπαραγωγικού μοντέλου.
Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Ανδρέας Λοβέρδος θέλησε με τη σχετική ρύθμιση να στερήσει από την Αιρετή Περιφέρεια γνώστη των προβλημάτων στο χώρο της υγείας και συμπαραστάτη των τοπικών κοινωνιών! τη δυνατότητα βοήθειας και καλύτερης λειτουργίας των δομών υγείας.
Η άκρως συγκεντρωτική νοοτροπία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης διαπιστώνεται ακόμα και από τη συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των δομών υγείας, όπου δεν προβλέπεται ούτε ένας εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης σε αυτά.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό να σταματήσει τον κατήφορο της κεντρικής διοίκησης που μαζί με τη δική της απαξίωση από το λαό θέλει να συμπαρασύρει και τις αυτοδιοικητικές δομές, που αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του.
Η αυτοδιοίκηση είναι η τελευταία ελπίδα για το ξεπέρασμα της κρίσης και κάθε προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας να κρατήσει για τον εαυτό της αρμοδιότητες στη σημερινή εποχή συνιστά επικίνδυνο αναχρονισμό».


Το παραπάνω ψήφισμα ψηφίστηκε από όλα τα Μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ πλην του κ.Νίκου Καραθανασόπουλου. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...