ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Συναντηση Κολλια με Τριφυλιακους Συλλογους της Αθηνας.

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια με τους Προέδρους και τους εκπροσώπους των Τριφυλιακών Συλλόγων της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου και της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών Σωματείων.
Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, περίπου πενήντα (50) τον αριθμό έθεσαν στη συζήτηση τα ζητήματα που απασχολούν τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Τριφυλίας, ανέπτυξαν ιδέες για νέες πρωτοβουλίες και δράσεις και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και βιώνει ο Καλλικρατικός Δήμος Τριφυλίας έδωσε απαντήσεις σε πολλά ζητήματα και εξήρε την συμβολή των τοπικών συλλόγων και των αποδήμων γενικότερα συμπολιτών στην προσπάθεια να κρατηθούν ζωντανά τα χωριά του Δήμου μας. Και στη
συνάντηση αυτή όπως
και στο χαιρετισμό του κατά την κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών Συλλόγων ο Δήμαρχος υπογράμμισε τη σημασία που έχει ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε η λειτουργία, η δράση και η συνέργεια όλου του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας για την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων της τοπικής μας κοινωνίας καθώς η ελλιπέστατη χρηματοδότηση των ΟΤΑ (περικοπή κατά 50 % των πόρων ) επιβάλει τη συνένωση όλων των δυνάμεων του τόπου μας.
Κατά την εκδήλωση της κοπής της πίτας ο Δήμαρχος μίλησε με θερμά λόγια για τα τιμώμενα πρόσωπα, τον συγγραφέα Χρήστο Ρέππα και τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Μαραγκό, για τη συμβολή τους στον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας μας και συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών Σωματείων και όλων των συλλόγων που κρατάνε άσβηστη την φλόγα της δημιουργικής νοσταλγίας.



ΑΠΟ http://kyparissia-news.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: