ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Νέο ρεκόρ για τον Έλληνα ομογενή

Άλλο ένα μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ έχει στην κατοχή του ο ομογενής Τζέιμς Καστρίσιον (Καστριτσιώτης), ο οποίος μαζί με τον φίλο του Τζάστιν Τζόουνς περπάτησαν χωρίς καμιά βοήθεια, από την ακτή της Ανταρκτικής έως το Νότιο Πόλο και πίσω.

Συνολικά, έκαναν μια απόσταση 2.300 χιλιομέτρων, μέσα σε 89 μέρες. Στο διάστημα αυτό, το βάρος και των δύο μειώθηκε κατά 55 κιλά! Ο επικός τους άθλος ολοκληρώθηκε την Ημέρα της Αυστραλίας και μόλις λίγες ώρες πριν αναχωρήσει η τελευταία, για αυτή την εποχή, πτήση από την Ανταρκτική!

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι δυο νέοι έκαναν κάτι που πολλοί τόλμησαν στο παρελθόν αλλά κανείς δεν το είχε καταφέρει. Διέσχισαν την Ανταρκτική έως το Νότιο Πόλο και γύρισαν πίσω στον Όρμο του Ηρακλή, από όπου επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος για την επιστροφή τους. Μαζί τους έσερναν και εκατοντάδες κιλά τρόφιμα, ρουχισμό και άλλα αντικείμενα. Μεταξύ άλλων, είχαν να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς υπό το μηδέν, χιονοθύελλες, ψύξεις, τραυματισμούς και άλλες αντιξοότητες και έφτασαν στα όρια της εξάντλησης.

Ο 29χρονος Καστριτσιώτης και ο 28χρονος Τζόουνς έχουν στο ενεργητικό τους και άλλα παγκόσμια ρεκόρ. Μεταξύ άλλων, το 2008, μπήκαν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, όταν διέσχισαν τον ωκεανό μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας με ένα καγιάκ, κάτι που κανείς άλλος στο παρελθόν δεν είχε καταφέρει. Ο τελευταίος τους άθλος όμως είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός.

Στόχος τους, εκτός από το ρεκόρ, ήταν να συγκεντρώσουν χρήματα για την δημιουργία αυστραλιανών κέντρων πρόληψης και θεραπείας καρκίνου σε παιδιά.
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: