ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Επιβάρυνση από ξενοδοχεία, ποτάμια, βιολογικό Καλαμάτας στη βόρεια πλευρά του Μεσσηνιακού Κόλπου δείχνει έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ

Καλή είναι σε γενικές γραμμές η κατάσταση στο Μεσσηνιακό Κόλπο, ενώ η μεγαλύτερη επιβάρυνση και υποβάθμιση καταγράφεται στο βόρειο τμήμα του και σε περιοχές με τουριστικές δραστηριότητες, κυρίως στα δυτικά του. Στα ποτάμια της Μεσσηνίας βρέθηκαν λιόζουμα και φυτοφάρμακα. Τα συμπεράσματα αυτά τονίστηκαν στη χθεσινή ημερίδα του ΕΛΚΕΘΕ για το ρόλο του Κέντρου στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου με έμφαση στη Μεσσηνία, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Στην εκδήλωση σημειώθηκε ότι η Μεσσηνία έχει καταπληκτικό περιβάλλον και πως αποτελεί ανοιχτό μουσείο φυσικής ιστορίας.

Ο πρόεδρος και διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Συνολάκης ζήτησε την ανάπτυξη του γραφείου του Κέντρου στην Καλαμάτα σε περιβαλλοντικό κέντρο και παρατηρητήριο και τη μετεξέλιξή του σε περιφερειακό ερευνητικό πυλώνα. Στην εισήγησή του εκτίμησε ότι «οι πρόβολοι που έχουν μελετηθεί για την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών είναι ημίμετρα» και ανέφερε πως χρειάζεται μακροπρόθεσμη παρακολούθηση και μεταξύ άλλων εμπλουτισμός της άμμου.
Ο Μεσσήνιος στην καταγωγή Κωνσταντίνος Γκρίτζαλης, ειδικός επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ, που ενημέρωσε για την οικολογική κατάσταση των ποταμών στη Μεσσηνία, είπε ότι φαινόλες, λόγω λιόζουμων, βρέθηκαν στα ποτάμια και τον Ιούνιο και πως ανιχνεύτηκαν φυτοφάρμακα και νιτρικά. Παρατήρησε ότι στον ποταμό Αρι κοντά στο γήπεδο της Μικρομάνης η μικρή παροχή χειροτερεύει την κατάσταση. Είπε ότι υψηλές τιμές ολικού οργανικού άνθρακα βρέθηκαν στις εκβολές του Παμίσου και στο Δεσπότη, ενώ μίλησε για υπόγειους ρύπους που κατευθύνονται στα υπόγεια νερά και στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Πληροφόρησε πως βρέθηκαν βοθρολύματα στον Αίπη (στη Νέα Κορώνη) τον Ιούνιο και δυναμίτης τον Ιανουάριο στον Πάμισο στον Αγιο Φλώρο, στις 3 η ώρα το μεσημέρι. Αποκάλυψε ότι στον Πάμισο βρέθηκε καβούρι, σπάνιο είδος που βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο στον Ατλαντικό. Παρατήρησε, επίσης, ότι βοηθάει ο Αγιος Φλώρος με τα καθαρά του νερά στην καλή εικόνα του Παμίσου, καθώς σ’ αυτόν πέφτουν ο Δεσπότης και η Μαυροζούμενα.
Η ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ Αλεξάνδρα Παυλίδου, που παρουσίασε τα αποτελέσματα του 5ετούς προγράμματος παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Μεσσηνιακού Κόλπου, επεσήμανε ότι «η περιοχή του βόρειου κόλπου ξεχωρίζει, γιατί δέχεται τις περισσότερες πιέσεις από ξενοδοχεία, ποταμούς και το βιολογικό». Χαρακτήρισε γενικά
αρκετά καλή την ποιότητα της οικολογικής κατάστασης του κόλπου και είπε ότι τα αμμωνιακά άλατα έχουν αυξηθεί στο βόρειο τμήμα και σε περιοχές με τουριστική ανάπτυξη, όπως στο Πεταλίδι. Μίλησε για χαμηλές τιμές οξυγόνου στις εκβολές Παμίσου και ανέφερε πως «χρειάζεται παρακολούθηση. Δεν είναι τόσο αθώος ο Πάμισος στην εικόνα του Μεσσηνιακού».
Επεσήμανε ότι οι ακτές είναι εξαιρετικής ποιότητας, με πρόβλημα στον Αγιο Ανδρέα Λογγάς και σημείωσε πως «καταγράφηκε πολύ σημαντική βελτίωση στη Στούπα, μικρή υποβάθμιση στο Πεταλίδι. Κανένας σταθμός όμως κάτω από μέτρια κατάσταση. Υποβάθμιση, επίσης, στο βιολογικό μικρή υποβάθμιση στο δυτικό τμήμα του κόλπου και βελτίωση στο ανατολικό (Μαντίνεια κ.λπ.)». Παρατήρησε ότι «δέχεται πολλές πιέσεις το σύστημα του Μεσσηνιακού. Επιχειρήσεις βρίσκονται πάνω στα ποτάμια και τα λύματα μέσω αυτών πηγαίνουν στη θάλασσα. Και το 80% των επιχειρήσεων είναι ελαιοτριβεία». Ανέφερε ότι λιπάσματα και φυτοφάρμακα καταλήγουν στο Μεσσηνιακό από τα ποτάμια κι εκτίμησε πως επηρεάζουν οι τουριστικές δραστηριότητες στις παράκτιες περιοχές.
Ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Βασίλης Δικαιουλάκος, που επεσήμανε ότι «ο Μεσσηνιακός Κόλπος είναι μια άλλη γειτονιά της πόλης μας» πρότεινε εθνικό θαλάσσιο πάρκο μεσσηνιακών Οινουσσών και ανάδειξη των υποθαλάσσιων αρχαιολογικών ευρημάτων στη Μεθώνη και στον όρμο του Ναβαρίνου.
Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης (ως εκπρόσωπος του δημάρχου), οι δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύλου Παύλος Φιλόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιώργος Πουλοκέφαλος, οι βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου, ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Χρόνης και ο πρόεδρος και διευθυντής του Κέντρου Κώστας Συνολάκης, ενώ μήνυμα έστειλε ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: