ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Θαλασσαετοί-τέσσερα εντυπωσιακά είδη

Θαλασσαετοί- τα αρπακτικά πουλιά που ανήκουν στην οικογένεια Haliaeetus. Ποικίλλουν σε μέγεθος, από τον θαλασσαετό Sanford, που είναι κατά μέσο όρο 2-2,7 κιλά έως τον τεράστιο Steller, που το βάρος του φτάνει τα 9 κιλά. 
Ο θαλασσαετός με τη λευκή ουρά είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης με βάρος 6,9 κιλά.
Οι αετοί της οικογένειας αυτής είναι από τα παλαιότερα είδη πουλιών. 
Ας γνωρίσουμε τέσσερα είδη αυτών των πτηνών, τα πιο εντυπωσιακά κατά τη γνώμη μου.
 
1. Haliaeetus leukogaster 
Ο θαλασσαετός με τη λευκή κοιλιά. 
Το μήκος του θηλυκού φτάνει τα 90 εκατοστά, ενώ του αρσενικού είναι 70-80 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του  κυμαίνεται από 1,8-2,2 μέτρα. Κατοικεί στην Ινδία, την νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία. 
Τα ψάρια αποτελούν το μισό μέρος της διατροφής του. Τρώει όμως και χελώνες, θαλάσσια φίδια και άλλα μικρά πουλιά. Είναι μονογαμικό είδος. Το ζευγάρι μένει μαζί μέχρι το ένα πουλί να πεθάνει. Αμέσως το άλλο αναζητά νέο σύντροφο.
    

Σε ορισμένες περιοχές θεωρείται απειλούμενο είδος, κυρίως λόγω της διατάραξης του φυσικού του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.
Είναι σεβαστός από τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Αυστραλίας και λαμβάνει μέρος σε πολλά από τα λαϊκά παραμύθια τους.
 

2. Haliaeetus vocifer
Ο αφρικανικός θαλασσαετός. 
Το εθνικό πουλί της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε. Ζει σε όλη την υποσαχάρια Αφρική και μοιάζει στην εμφάνιση με τον φαλακρό αετό, που ζει στη Βόρεια Αμερική. 
Το μήκος του σώματός του φτάνει τα 63-75 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του τα 2 μέτρα (στο θηλυκό είναι λίγο μεγαλύτερο-2,4 μέτρα). Έχει πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση με καφέ σώμα και μεγάλα, δυνατά μαύρα φτερά. Το κεφάλι του είναι κατάλευκο.
Τρέφεται κυρίως με ψάρια και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο βουτάει και αρπάζει με τα νύχια του το θήραμά του.   


3. Haliaeetus leucocephalus
Ο φαλακρός αετός.
 Κατοικεί στη Βόρεια Αμερική και είναι το εθνικό πτηνό και σύμβολο των ΗΠΑ. Είναι ένα μεγάλο πουλί με μήκος σώματος 70-102 εκατοστά και άνοιγμα φτερών που κυμαίνεται από 1,68-2,44 μέτρα.
Τρέφεται κυρίως με ψάρια, που τα αρπάζει με τα νύχια του.
Πετάει με ταχύτητα 56-70 χιλιομέτρων την ώρα. Όταν βουτάει στο νερό η ταχύτητα του είναι 120-160 χιλιόμετρα την ώρα.
  


4. Haliaeetus pelagicus 
Ο θαλασσαετός Steller.
Είναι ο βαρύτερος αετός στον κόσμο με βάρος που μπορεί να φτάσει τα 9 κιλά. Το μήκος του φτάνει τα 85-105 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του τα 1,95-2,30 μέτρα.
Ζει σε παράκτιες περιοχές της βορειοανατολικής Ασίας και τρέφεται κυρίως με ψάρια. Μπορεί να φάει και άλλα πουλιά αλλά και διάφορα θηλαστικά.
 Έχει χαρακτηριστεί ως "ευπαθές" είδος, κυρίως λόγω της αλλοίωσης των οικοτόπων του, την βιομηχανική ρύπανση και την υπεραλίευση. 
Ο σημερινός πληθυσμός εκτιμάται ότι είναι 5.000 και μειώνεται.
 

ΑΠΟ http://aksioperierga.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: