ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση Κόλλια με ψαράδες για τις ζημιές στο λιμάνι Κυπαρισσίας

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο λιμάνι της Κυπαρισσίας μετά και την τελευταία κακοκαιρία, καθώς και το ζήτημα της ολοκλήρωσής του, συζήτησαν χθες οι ψαράδες της περιοχής με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστας Κόλλια, στη συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο.
Οι ψαράδες για μια ακόμη φορά έθεσαν το ζήτημα ολοκλήρωσης του λιμανιού προκειμένου να είναι ασφαλές. Υπογράμμισαν επίσης το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον προσήνεμο μόλο όπου έχουν φύγει τα προστατευτικά εξωτερικά βράχια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σπάσει στην επόμενη μεγάλη θαλασσοταραχή.

Οπως επισημάνθηκε από την πλευρά του δήμου δεν μπορεί να γίνει κάποια ουσιαστική παρέμβαση, γι' αυτό και θα απευθυνθούν στην Περιφέρεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να ολοκληρωθεί επιτέλους το λιμάνι.
Εν τω μεταξύ, αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργείου Υποδομών προς το Λιμενικό Ταμείο, στο αίτημα που είχε κατατεθεί για χρηματοδότηση της μελέτης του μάστερ-πλαν για το λιμάνι. Ετσι θα αναζητηθούν αλλού πιθανοί πόροι χρηματοδότησης.
Χθες στη συνάντηση του δημάρχου με τους ψαράδες έγινε και μια πρώτη κουβέντα για το ενδεχόμενο δημιουργίας Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κάτι που όπως φάνηκε βλέπουν θετικά και οι δύο πλευρές - και μάλιστα από την πλευρά του δήμου θα εξεταστεί η διαδικασία που απαιτείται.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη