ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Θυμάμαι μέρες χαράς γιορτινές με μνήμες παιδικές , τότε που το σπίτι ήταν παραμυθένιο γεμάτο αγάπη και γέλια παιδικά.Θυμάμαι την μαμά Σοφία να μας μιλά για την αγάπη στο Χριστό και τον Άγιο Βασίλειο.Θυμάμαι το πιο όμορφο παιχνίδι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς με χεράκια στο ζυμάρι της βασιλόπιττας μέσα σκεπασμένα και την γλυκειά φωνή της μητέρας μου να τραγουδά: <Πάει ο παλιός ο χρόνος ας γιορτάσουμε παιδιά και του χωρισμού ο πόνος ας κοιμάται στην καρδιά .Καλή χρονιά, καλή χρονιά χαρούμενη χρυσή Πρωτοχρονιά…>. Να θυμάστε πάντα πως η Βασιλόπιττα μας θυμίζει τον Άγιο Βασίλειο που πάντα μοίραζε και βοηθούσε τον άνθρωπο!
Καλή χρονιά και καλά κουζινομαγειρέματα από την μαμά Σοφία!

Υλικά
1.Ένα κιλό αλεύριγια τσουρέκια
2.Δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη
3.Ένα φλυτζάνι γάλα ,5-6 αβγά
4.Ένα φλυτζάνι φυτίνη,και 1 πακέτο 250γρ.άσπρο βούτυρο αγελαδινό
Ένα μικρό φλυτζανάκι τουκαφέ ελαιόλαδο.

5.Έξι κουταλιές μαγιά της μπύρας
6.Ένα ποτήρι χλιαρό νερό για να διαλύσουμε την μαγιά
7.Μαχλέπι,κακουλέ,ξύσμα ενός πορτοκαλιού, λίγο αλάτι,σουσάμι και
Αμύγδαλα ανάλατα καβουρντισμένα ελαφρά για το στόλισμα.
8.Ένα νόμισμα για τον τυχερό η’ την τυχερή της χρονιάς στο τέλος.



Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την μαγιά της μπύρας διαλύοντας την στο ποτήρι με το νερό.Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν γίνει η διπλή είναι έτοιμ να την χρησιμοποιήσουμε.
Χτυπούμε στο μίξερ τα αβγά, την ζάχαρη και προσθέτουμε το γάλα (χλιαρό), ενώ σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε αρκετά σε σιγανή φωτιά όμως το βούτυρο, το λαδάκι, την φυτίνη.
Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι μας ανακατεύοντας με όλα τα μυρωδικά μας. Στην συνέχεια το χυλό της μαγιάς  τον ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι που ήδη έχουμε αφήσει μια λακκουβίτσα στην μέση για να τον ρίξουμε.Ανακατεύουμε καλά τραβώντας πάντα το ζυμάρι προς τα επάνω ενώ προσθέτουμε το μείγμα με τα αβγά.
Τέλος προσθέτουμε το ζεστό βούτυρο με το λάδι και την φυτίνη, σιγά – σιγά όσο να απορροφιθεί από το ζυμάρι όλο. Αν η ζύμη μας είναι σφιχτή προσθέτουμε λίγο γάλα. Αν είναι μαλακή αρκετά λίγο αλεύρι.
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει αφού την Σταυρώσουμε και την σκεπάσουμε με πετσέτα καθαρή καθώς και με ένα τραπεζομάντηλο γύρω – γύρω όλη την λεκανίτσα μας. Στο ένα κιλό χρειάζεται 2 ώρες για να φουσκώσει..σε ζεστό μέρος.
Όταν φουσκώσει πια στο διπλό, την ζυμώνουμε λίγο ελαφρά και την τοποθετούμε σε 2 στρογγυλά βουτυρωμένα  ταψάκια. ενώ έχουμε προσθέσει και το νόμισμα μέσα στο ζυμάρι. Έχουμε κρατήσει μία μπαλίτσα από το ζυμαράκι για να πλάσουμε το Έτος με αριθμούς ,να πλάσουμε κορδονάκια γράφοντας έτσι καλή χρονιά η’ ακόμη να διακοσμήσουμε φτιάχνοντας φιογκάκια ,φυλλαράκια ,μαζί με τα αμύγδαλα που θα στολίσουμε σαν μικρά λουλουδάκια. Ρίχνουμε από πάνω σουσαμάκι και αλείφουμε με ένα κρόκο αβγού διαλυμένο με λίγο νεράκι για να ροδίσει όμορφα. Αφήνουμε τις πίττες μας σκεπασμένες μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος της ηλ.κουζίνας μας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά της ώρας.
Όταν θα μπήξουμε ένα ξύλινο καλαμάκι ή μία οδοντογλυφίδα και δεν θα κολλά το ζυμάρι μας οι πίτες μας είναι έτοιμες. Την δεύτερη πίτα η μαμά Σοφία πάντα την κρατούσε για τα Θεοφάνεια όπως συνήθιζαν από την Μ.Ασία να κάνουν στην οικογένεια της. Το πρώτο κομμάτι  πάντα του ΑΓIΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ. Στην εορτή των Θεοφανείων πρώτο των Φώτων και ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ... ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ όπως μας έλεγαν παιδιά αν μας έπεφτε το νόμισμα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ!

Συνταγές της μαμάς Σοφίας, Γιώτα.Α.Παμπάλου, AGIORITIKOVIMA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...