ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Μεσσήνιοι αγρότες


Τι περιμένουν από το 2012
Μέσα σε μια μεγάλη οικονομική κρίση που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να μειώνεται και τα φθηνά προϊόντα τρίτων χωρών να «απειλούν» τα δικά τους, πώς βλέπουν οι αγρότες της Μεσσηνίας τη χρονιά του 2012 που ξεκινά σε λίγες ώρες;
Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας»
«Δύσκολη χρονιά αλλά με ευκαιρίες»
«Η καινούργια χρονιά θα είναι σίγουρα δύσκολη. Το πόσο, θα το δείξει ο απολογισμός. Αν δεν έχουμε πιάσει πιάτο, θα τον πιάσουμε μέσα στο 2012. Αυτό που εύχομαι, είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι οποιαδήποτε αντίστροφη θετική πορεία εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από μας. Ούτε μεσσίες υπάρχουν ούτε θαύματα γίνονται. Αν ο καθένας μας δείξει την απαραίτητη ατομική ευθύνη, είμαι βέβαιος ότι έχουμε τις δυνάμεις να φέρουμε καλύτερες μέρες. Το σημερινό σύστημα στήθηκε, γιατί δείξαμε τεράστια ανοχή. Αν καταλάβουμε ότι πρέπει να ανατραπεί, για να αισιοδοξούμε σε κάτι καλύτερο, μπορούμε να το ανατρέψουμε. Ο νέος νόμος περί συνεταιρισμών είναι μια από τις ευκαιρίες. Όταν λέω ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πράγματα, αυτό εννοώ. Ο νόμος δε θα κάνει το θαύμα από μόνος του.
Το θαύμα θα το κάνουμε εμείς. Μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από κοινές προσπάθειες - γιατί με ατομικές δράσεις δε γίνονται αλλαγές - να αλλάξουμε τα πράγματα, παρ’ όλες τις αντιξοότητες. Όσα συμβαίνουν γενικότερα, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στον αγροτικό τομέα να αναπτυχθεί και στην ύπαιθρο να αναζωογονηθεί, να γεμίσει με κόσμο, παρότι αυτό θα γίνει μέσα από διαδικασίες πολύ οδυνηρές για κάποιους ανθρώπους. Καλώ τους συναδέλφους συλλογικά να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Η παραγωγή τροφίμων είναι ένας χώρος που, παρά τις δυσκολίες, έχει μέλλον και προοπτική. Ζούμε σε προικισμένο τόπο. Αν αξιοποιήσουμε σωστά το κλίμα και το έδαφος, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Ας σταματήσουμε τις μεμψιμοιρίες. Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά έχει αποδειχθεί ότι οι Έλληνες στα δύσκολα τα καταφέρνουν καλύτερα».
Νίκος Κοτταρίδης, μέλος Δ.Σ. ΕΑΣ
«Πιο μαύρος ο χρόνος που έρχεται»
«Το 2012 το βλέπω πιο μαύρο από το 2011. Ο αγρότης πλέον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, τα προϊόντα του δεν περνάνε πια στην αγορά, πουλάει σε τιμές κόστους απαγορευτικές για κέρδος. Με την κρίση που υπάρχει, με κομμένους μισθούς και μειωμένες συντάξεις, με τον κόσμο να μην έχει αγοραστική δύναμη, το εισόδημά μας συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Από τη στιγμή που το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται, οι τιμές χαμηλώνουν, ενώ δεν έχουμε πρόσβαση σε δανεισμό - που μέχρι τώρα ήταν πανάκριβος, αλλά τώρα δεν υπάρχει καν - καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Βέβαια, όλα αυτά έχουν να κάνουν με την παγκοσμιοποίηση και την παγκοσμιοποιημένη αγορά. Η κρίση σε μας τους αγρότες έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Γιατί, όταν έρχονται προϊόντα από τρίτες χώρες, τα οποία δεν παράγονται επί ίσοις όροις με μας, αλλά είναι προϊόντα δουλείας, πώς θα τα ανταγωνιστούμε εμείς; Ξέχωρα από το ότι έχουμε να πληρώσουμε για τα σπίτια που μένουμε, για την ασφάλεια του ΕΛΓΑ που έγινε υποχρεωτική, για τις ασφαλιστικές εισφορές που μας αυξάνουν. Υποφέρουμε κι εμείς μαζί με τις άλλες κοινωνικές ομάδες».
Για το νέο νόμο περί συνεταιρισμών: «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν. Με τις σημερινές συνθήκες ο συνεταιρισμός είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Εμείς οι μικροί αγρότες, αν δεν είμαστε ενωμένοι, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα».
Βασίλης Κοζομπόλης, πρόεδρος ΕΑΣ Μεσσηνίας
Σκέψεις για συνένωση με την ΕΑΣ Λακωνίας
«Όταν ζούμε σε μια οικονομική κρίση, δεν υπάρχει περίπτωση να μην επηρεαστούμε κι εμείς. Και στις κρίσεις, πάντα η πίεση ασκείται στους “μικρούς”. Η νέα χρονιά, όπως λένε όλοι, θα είναι πιο δύσκολη. Δεν έχουν φανεί ακόμη σημάδια ανάκαμψης. Το μόνο παρήγορο θα είναι να παράγουμε όσο μπορούμε μεγαλύτερες ποσότητες και καλύτερη ποιότητα».
Για το προς τα πού θα πάει η ΕΑΣ με το νέο συνεταιριστικό νόμο: «Πρέπει να ενημερωθούμε πρώτα, να μη βιαστούμε. Μετά θα προχωρήσουμε σε απόφαση μέσω γενικής συνέλευσης».
Στο ερώτημα για δήλωσή του σε λακωνικό μέσο ενημέρωσης, όσον αφορά συνένωση της ΕΑΣ Μεσσηνίας με την ΕΑΣ Λακωνίας, ο κ. Κοζομπόλης απαντά: «Ο δημοσιογράφος με ρώτησε πώς το βλέπω και είπα ότι δεν ακούγεται άσχημο. Όταν γίνεται μια πρόταση, δεν την απορρίπτεις. Αλλά από εκεί και πέρα, επίσημα δεν έχουμε κάτι. Είναι ένα θέμα που θέλει πολλή κουβέντα. Και πρέπει να θέλουν και οι δύο πλευρές. Είναι σοβαρό ζήτημα και χρειάζεται πολλή δουλειά, απαιτεί να γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη, δεν είναι ότι ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε ας κάνουμε μια συνένωση, γιατί γενικά γίνονται συνενώσεις. Οποιαδήποτε απόφαση, πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Το ότι δεν είμαστε αρνητικοί, σημαίνει ότι μπορούμε να συζητήσουμε».
Πάνος Παγάνης, μέλος Δ.Σ. ΕΑΣ
«Πρέπει να συνεχίσουμε να παράγουμε»
«Σίγουρα η χρονιά που έρχεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολη. Οι τιμές των προϊόντων έχουν κατρακυλήσει, ειδικά του λαδιού. Όμως, οι παραγωγοί πρέπει να συνεχίσουμε να παράγουμε. Θέλουμε στήριξη και από τις τράπεζες, που τώρα δε δίνουν δάνεια, καθώς και να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις για τους αγρότες. Ο καινούργιος νόμος για τους συνεταιρισμούς είναι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη όπως πρέπει, αν και το έχουμε ζητήσει επανειλημμένως στο Δ.Σ. της Ένωσης. Με την εφαρμογή του θα φύγουν συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί, που θα μείνουν πλέον στα νέα σχήματα, θα είναι οι πραγματικοί, θα αποχωρήσουν οι ερασιτέχνες. Γενικότερα, για μας κάθε χρονιά είναι κρίσιμη, γιατί εξαρτιόμαστε από τον καιρό. Όμως, ακόμη και αν όλα πάνε καλά με τις καιρικές συνθήκες, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, σίγουρα θα καλλιεργηθούν λιγότερα στρέμματα».      
Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, μέλος της Π.Α.ΣΥ.
«Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας»
«Στις συνθήκες που ζούμε, με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου - ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ - δεν έχουμε να προσδοκάμε τίποτα. Οι αγρότες πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε μόνοι μας τον πλούτο που παράγουμε. Εδώ και μια 20ετία έχουμε τις ίδιες τιμές στα προϊόντα μας, ενώ τα εφόδια και τα λιπάσματα αυξάνονται. Πέρυσι, το λίπασμα πήρε τρεις αυξήσεις. Για το 2012 τα πράγματα τα βλέπω μαύρα κι άραχνα. Και τις εισφορές στον ΟΓΑ μας αυξάνουν και εκβιαστικά μας πήραν τα λεφτά για τον ΕΛΓΑ. Ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των μεταποιητών. Τέτοια είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που τη στηρίζουν και ευθύνονται για την κατάσταση που ζούμε σήμερα».
Παναγιώτης Δουρούμης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης
«Είμαστε εν αναμονή εξελίξεων»
«Αν σκεφτείς ότι, υπάρχουν ακόμα αδιάθετες πατάτες εσωτερικές, δεν ξέρω τι θα γίνει μεθαύριο που θα βγάλουμε τη δική μας πατάτα, σε τι κατάσταση θα βρεθούμε. Τα πράγματα με την καινούργια χρονιά, αφού δυσκολεύουν για τους άλλους, δυσκολεύουν και για μας. Είμαστε εν αναμονή νέων εξελίξεων τώρα που θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης στους αγρότες, τώρα που μας ζητάνε μέχρι και για τα πηγάδια να πληρώσουμε. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Τα λιπάσματα έχουν ακριβύνει πολύ και συνεχίζουν να ακριβαίνουν, το κόστος καλλιέργειας όλο ανεβαίνει. Για μας, βέβαια, πάντα κρίσιμες είναι οι χρονιές. Η επιβίωσή μας κρίνεται από χίλιους δυο παράγοντες, από τον καιρό μέχρι το σύστημα διάθεσης των προϊόντων, είναι όλα εναντίον μας. Για να καλλιεργήσουμε θέλουμε 700, 800, 1.000 ευρώ το στρέμμα. Και, ειδικά φέτος, πρέπει να προπληρώσουμε. Αν ο κόσμος καταλάβει ότι, στηρίζοντας τα προϊόντα μας, στηρίζει όλη τη χώρα, πιστεύω θα βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Αν δε στηρίξουμε οι ίδιοι την οικονομία μας…».
Μπάμπης Καλογερόπουλος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Χριστιάνων
«Δεν έχουμε δει ακόμη τον πάτο του βαρελιού»
«Για το 2012 εύχομαι να πάνε καλύτερα τα πράγματα, όμως η πραγματικότητα μας προσγειώνει. Βλέπω ότι έρχεται μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλα τα επαγγέλματα. Στον αγροτικό χώρο η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, γιατί έχουν κοπεί οι πιστώσεις από τους γεωπόνους. Παλιά κάναμε μια καλλιέργεια και μας πίστωναν για 6 μήνες ή και παραπάνω, όχι μόνο οι γεωπόνοι, αλλά όλοι όσοι μας προμήθευαν εφόδια. Τώρα υπάρχει κίνδυνος να μείνουν πολλές εκτάσεις ακαλλιέργητες, γιατί δεν έχει ο κόσμος ρευστότητα να αγοράσει πρώτη ύλη και να καλλιεργήσει. Η γεωργία χρειάζεται πολλές τομές, που δε θα γίνουν με ευχές, αλλά με πολιτικές αποφάσεις. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμα τον πάτο του βαρελιού».
Για το νέο συνεταιριστικό νόμο: «Το μόνο καλό που έχει, είναι ότι καταργεί τους συνεταιρισμούς - σφραγίδες. Κατά τα άλλα, είναι ένα έκτρωμα και πιστεύω ότι θα διαλύσει το συνεταιριστικό κίνημα, που ήδη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ο νόμος θα το αποτελειώσει. Μας αναγκάζει να μπούμε στην σκληρή κομματική γραμμή των δύο ισχυρών κομμάτων, διαφορετικά, κανένας αγρότης δεν έχει ελπίδα, όσο αξιόλογος κι αν είναι, να εκλεγεί σε πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο όργανο. Σύμφωνα πάντα με αυτά που έχουμε διαβάσει και γνωρίζουμε, γιατί δε μας έχει ενημερώσει το υπουργείο για τις προθέσεις του στο 100%. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο. Η ελπίδα είναι αυτή που μας κρατάει ζωντανούς και μαχητές στην πρώτη γραμμή».

 ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: