ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Όχι του Περιφερειακού Συμβουλίου Στη δέσμευση επιδοτήσεων για οφειλές αγροτών

Ομόφωνη απόφαση υπέρ των αγροτών και κατά εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να δεσμεύουν τα χρήματα των επιδοτήσεων υπέρ οφειλών, έλαβε χθες κατά τη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.
Χθες το μεσημέρι συνεχίσθηκε η διακοπείσα από την Τετάρτη συνεδρίαση, με βασικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2012.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν κατάφερε ούτε και χθες να συζητήσει το θέμα που αφορά στην

αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας, το οποίο και μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση, του… χρόνου.
Αγρότες
Λίγο πριν από τη λήξη της χθεσινής, τελευταίας για το 2011, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε η δυνατότητα στις τράπεζες να δεσμεύουν τις επιδοτήσεις αγροτών για τους λογαριασμούς οφειλών που μπορεί να έχουν. Όπως είπε, έχει κάνει ήδη παρέμβαση, επισημαίνοντας ότι αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις που υπάρχουν, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτή και η μάχη που δίνουν αυτή την περίοδο οι αγρότες.
Με την παρέμβαση συμφώνησαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος και Θανάσης Πετράκος, ενώ αποφασίσθηκε να εκδοθεί απόφαση συμπαράστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στα δικαιώματα επιβίωσης των αγροτών της Πελοποννήσου.
Προϋπολογισμός
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στην αρχή της συνεδρίασης ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2012, με τις παρατάξεις της μειοψηφίας του κ. Δράκου και του κ. Πετράκου να τον καταψηφίζουν και τις άλλες δύο παρατάξεις της μειοψηφίας, του κ. Νίκου Γόντικα και Λάμπρου Μπούκλη, να απουσιάζουν.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Δράκος, τόνισε ότι η παράταξή του καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ότι το κεντρικό κράτος συνεχίζει να μη θέτει στις προτεραιότητές του την Περιφέρεια και την ανάπτυξή της. Πρέπει όλοι μαζί, σχολίασε, δυναμικά, να δώσουν το μήνυμα στην κεντρική εξουσία, πως πρέπει να δώσει τη δυνατότητα περιφερειακής ανάπτυξης μέσα από τους θεσμούς.
Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Πετράκος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αναξιόπιστο, αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό, ελλειμματικό, εικονικό, που οξύνει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Τον καταψήφισε λέγοντας ότι αυτό που προσφέρει είναι μόνο 36,4 ευρώ ανάπτυξη, ανά κάτοικο της Περιφέρειας.


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...