ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Αυξήσεις τελών σε Φιλιατρά Γαργαλιάνους και κοινότητες

Αυξήσεις των δημοτικών τελών στις περισσότερες δημοτικές και τοπικές κοινότητες αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, κάνοντας όμως ένα βήμα πίσω από την αρχική πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής, αφού οι αυξήσεις που προτάθηκαν θα γίνουν σταδιακά. Σε πρώτη φάση για το νέο έτος θα γίνει το 50% της αύξησης που πρότεινε η Επιτροπή.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπήρξε έντονη αντίδραση καταλογίζοντας στην δημοτική αρχή ότι προσθέτει ένα ακόμη χαράτσι στους πολίτες επειδή έχει χάσει τον έλεγχο των οικονομικών και δεν μπορεί να μαζέψει τα έξοδα. Η αντιπολίτευση πρότεινε να γίνει πλήρης καταγραφή των τετραγωνικών σε όλο το δήμο και όλων αυτών που δεν πληρώνουν -για να μην πληρώνουν πάντα οι ίδιοι και ίδιοι- οπότε τα έσοδα θα αυξηθούν σημαντικά και δεν θα χρειαστεί
καμία αύξηση.
Πάντως, από την πλευρά της συμπολίτευσης τονίστηκε ότι η αύξηση είναι αναγκαία επειδή α) οι δαπάνες είναι πολλαπλάσιες από τα έσοδα και β) για να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των Δημοτικών Κοινοτήτων, καθώς σήμερα παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις. Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας επικαλέστηκε συγκεκριμένα «λόγους οικονομικούς, κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτικούς που επιβάλλουν αυτή την αύξηση». Κανείς, είπε, δεν θέλει τις αυξήσεις αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία του δήμου.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών Γιώργος Σαμπαζιώτης δίνοντας αρκετά οικονομικά στοιχεία τόνισε ότι ήταν μονόδρομος να γίνει η αναπροσαρμογή, καθώς με αυτή όπως πηγαίνει ο δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν για το 2012.
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο επικεφαλής Δημήτρης Σωτηρόπουλος τόνισε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με κάποια αύξηση, αν όμως προηγουμένως λειτουργούσαν οι υπηρεσίες και υπήρχε ένας εξορθολογισμός τους. Αντί αυτού, τόνισε, εφαρμόζεται ένα μοντέλο που εφαρμοζόταν πάντα και το οποίο έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Ζήτησε να γίνει έλεγχος της οικονομικής βάσης, ποιοι πληρώνουν και ποιοι όχι, αλλά και πόσα τετραγωνικά δεν πληρώνονται. Αν γίνουν όλα αυτά ,τόνισε, ένα μεγάλο μέρος των αναγκών θα καλυφθεί.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης επισήμανε πως γρήγορα ετοιμάστηκαν οι υπηρεσίες του δήμου για την επιβολή χαρατσιού, τη στιγμή που το ένα έρχεται μετά από το άλλο. Πού είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, αναρωτήθηκε, όταν πάλι οι ίδιοι καλούνται να πληρώσουν - και ειδικά αφού δεν έγινε καμία καταγραφή για να δούμε ποιοι δεν πληρώνουν, ούτε έχει γίνει εξορθολογισμός των εξόδων.
Τον λόγο ακόμη πήραν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι ζητώντας εξορθολογισμό των εξόδων και καταγραφή των τετραγωνικών ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη. Αρκετοί μάλιστα από την συμπολίτευση μίλησαν για μεγάλες αυξήσεις που υπάρχουν στα έξοδα.
Ο Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος ζήτησε την αναβολή του θέματος ώστε να έρθει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση, απόρροια μιας μελέτης που πρέπει να γίνει. Ο Θανάσης Πετρόπουλος έκανε λόγο για έμπρακτη ομολογία της δημοτικής αρχής ότι αδυνατεί να διαχειριστεί τα οικονομικά του δήμου.
Τελικά το Σώμα αποφάσισε για τις κύριες Δημοτικές Κοινότητες, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, από 1,1 και 1,2 ευρώ αντίστοιχα, τα τέλη να εξισωθούν με το 1,66 ευρώ της Κυπαρισσίας. Αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις, ώστε η διαφορά αυτή να καλυφθεί η μισή φέτος και η άλλη μισή την επόμενη χρονιά, ενώ θα έχει προηγηθεί και μια οικονομικοτεχνική μελέτη. Από την άλλη, όπου προβλέπεται να γίνουν μειώσεις αυτές θα εφαρμοστούν άμεσα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: