ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Τα μυστικά του μελομακάρονου

Τα μελομακάρονα είναι ελληνικό παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων.
Μπορεί τα υλικά να είναι απλά, αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή στην εκτέλεση και στο σιρόπιασμα.

Μερικές συμβουλές που πρέπει να τηρούμε είναι οι εξής:

  1. Μη ζυμώνετε πολύ ώρα τα μελομακάρονα γιατί θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφούν το σιρόπι όπως πρέπει. Αυτό οφείλεται στη σύσταση των υλικών τους.
  2. Όσον αφορά το σιρόπιασμα, οι γνώμες είναι αρκετές και διαφορετικές. Προτείνουμε να ακολουθήσετε τις οδηγίες της κάθε συνταγής, μια που άλλες ζητάνε τα μελομακάρονα ζεστά και το σιρόπι κρύο, άλλες τα μελομακάρονα κρύα και το σιρόπι ζεστό και άλλες να είναι ζεστά και τα δύο. Εάν ζητάει η συνταγή ζεστά μελομακάρονα με κρύο σιρόπι, προσέξτε γιατί καθώς συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία, το σιρόπι ζεσταίνεται. Έτσι πρέπει να το κρυώνουμε ανά διαστήματα.
  3. Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον. Γι' αυτό πρέπει να διατηρείται σε κάποιο σκεύος ή προστατευμένο με μεμβράνη.
  4. Για να πετύχουμε τις γραμμώσεις πάνω στο μελομακαρονο, μπορούμε αφού το πλάσουμε να το κυλίσουμε πάνω σε ένα κόσκινο. Έτσι θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά τετραγωνάκια. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιρούνι ή ακόμα τον τρίφτη του τυριού.
Να ξέρετε πως ένα μέτριο μελομακάρονο έχει περίπου 150 - 250 θερμίδες, ανάλογα με τη συνταγή. Είναι όμως πιο υγιεινό από τους κουραμπιέδες, γιατί περιέχει μέλι και ελαιόλαδο αντί για ζάχαρη και βούτυρο. Έχει δηλαδή ωφέλιμα λιπαρά, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Αλλά όπως πάντα, παν μέτρον άριστον κα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους

 ΑΠΟ http://www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: