ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Κρύες οι τελευταίες ημέρες του 2011

Παραμένει χαμηλά ο υδράργυρος, βελτίωση από την Τετάρτη, χιόνια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         


 Το Σάββατο, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο καιρός αναμένεται να είναι άστατος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

 
ΑΘΗΝΑ 
Χαμηλές θερμοκρασίες, νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και βροχές στα δυτικά και τα νησιά του Ιονίου προβλέπονται για σήμερα, Δευτέρα, την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προβλέπει βελτίωση του καιρού από την Τετάρτη. Άστατος καιρός με χιόνια στα βόρεια της Αττικής αναμένεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα στα βόρεια θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα για χιονόνερο ή χιόνι στα πεδινά της Μακεδονίας και παροδικές χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία. Στα δυτικά, κεντρικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες στις νοτιότερες θαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Πρόσκαιρη βελτίωση στα δυτικά και επέκταση των φαινόμενων στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στο νότιο Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο, όπου θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις τοπικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές κυρίως στην Κρήτη. Στα ορεινά θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Στα νησιά ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.

Την Τρίτη στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, κυρίως τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νοτιοδυτικά 7 τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και νυχτερινές ώρες στα βόρεια.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά και νοτιά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 πρόσκαιρα στα νότια μέχρι 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο.
Την Πέμπτη αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα νοτιοδυτικά θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες κυρίως στα νοτιοδυτικά θαλάσσια τμήματα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 πρόσκαιρα στα βόρεια μέχρι 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, την Παρασκευή και το Σάββατο, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις νοτιότερες περιοχές, αλλά στη διάρκεια της ημέρας θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση από τα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ που βαθμιαία την Κυριακή από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερη μεταβολή.

Newsroom ΔΟΛ
 ΑΠΟ http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...