ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Συμβουλές για τέλεια κέικ

  
Μπορούμε να καταλάβουμε πολύ εύκολα κατά πόσον έχει πετύχει ένα κέικ από το σχήμα, το χρώμα, την υφή και βέβαια την γεύση. Εδώ θα βρείτε συμβουλές και μικρά μυστικά τα οποία θα σας βοηθήσουν ώστε κάθε φορά,να πετυχαίνετε ένα τέλειο κέικ!

  1. Πάντα, πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε ένα κέικ, βάζουμε στον πάγκο εργασίας όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε, έτσι ώστε να μην ξεχάσουμε κάποιο κατά λάθος.
  2. Πριν από όλα, ανάβουμε το φούρνο μας στην θερμοκρασία που αναφέρεται στη συνταγή ώστε να προθερμανθεί.
  3. Η σχάρα του φούρνου (στην οποία θα τοποθετήσουμε το ταψί) πρέπει να είναι πάντα στο μεσαίο ράφι (εκτός και αν η συνταγή λέει κάτι άλλο).
  4. Είναι απαραίτητο να βουτυρώνουμε και να αλευρώνουμε το ταψί μας πριν το χρησιμοποιήσουμε (για μερικά είδη κέικ όπως το κέικ των αγγέλων, το sponge cake και το chiffon κέικ δεν χρειάζεται).  Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται να τοποθετήσουμε και λαδόκολλα την οποία επίσης πρέπει να βουτυρώσουμε και να αλευρώσουμε.
  5. Για κέικ σοκολάτας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κακάο αντί αλεύρι για να «αλευρώσουμε» το ταψί μας.
  6. Πάντα πρέπει να χρησιμοποιούμε το σωστό μέγεθος ταψιού.  Αν είναι πολύ μεγάλο, η ζύμη θα απλώσει και το κέικ δεν θα φουσκώσει αρκετά και αν είναι πολύ μικρό, υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει!
  7. Ποτέ δεν ακολουθούμε «τυφλά» τους χρόνους ψησίματος που αναφέρουν οι συνταγές! Πρέπει να παρακολουθούμε το κέικ και να κρίνουμε εμείς πότε είναι έτοιμο.
  8. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυγά ή βούτυρο, φροντίζουμε να τα έχουμε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
  9. Στη ζαχαροπλαστική, χρειάζεται ακρίβεια στη δοσολογία των υλικών.  Μια ζυγαριά είναι απαραίτητη.  Αν η συνταγή αναφέρει στις δόσεις  «ποτήρι» ή «φλιτζάνι», δεν χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε ποτήρι ή οποιοδήποτε φλιτζάνι!  Καλύτερα να μετατρέψουμε τις ποσότητες των υλικών σε γραμμάρια γιατί αν κάνουμε λάθος στη δοσολογία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποτύχει το κέικ μας!
  10. Η ζύμη για κέικ (οποιοδήποτε κέικ) δεν χρειάζεται να χτυπηθεί πολύ στο μίξερ.  Μόνο τόσο, όσο χρειάζεται για να αναμειχθούν τα υλικά αλλιώς το κέικ μας δεν θα γίνει αφράτο.
  11. Στο εμπόριο, η βανίλια υπάρχει σε δύο μορφές: το πραγματικό εκχύλισμα της φλούδας των σπόρων και η πολύ φτηνότερη συνθετική ουσία (η άσπρη σκόνη).  Προτιμήστε το εκχύλισμα που είναι φυσικό και φυσικά πολύ καλύτερο από τη συνθετική βανίλια.
  12. Ποτέ δεν ρίχνουμε τα υλικά όλα μαζί ταυτόχρονα σε ένα μπολ για να τα χτυπήσουμε!  Αναμιγνύουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, baking powder, αλάτι, κανέλα, σόδα) σε ένα μπολ και χτυπούμε τα υγρά υλικά στο μίξερ προσθέτοντας τα στερεά (κουταλιά κουταλιά) στο τέλος.
  13. Αν θέλουμε το κέικ μας να είναι πολύ αφράτο, διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, προσθέτουμε στη ζύμη πρώτα τους κρόκους αφήνοντας τελευταία τα ασπράδια τα οποία χτυπάμε σε μαρέγκα.
  14. Τη μαρέγκα την προσθέτουμε στο μείγμα λίγη λίγη, κάνοντας ελαφρές κυκλικές κινήσεις από τον πάτο του μπολ προς τα πάνω, διπλώνοντας έτσι τη μαρέγκα στο μείγμα. Αυτό το κάνουμε για να παραμείνει ο εγκλωβισμένος αέρας και να φουσκώσει το κέικ.
  15. Αφού βάλουμε το κέικ μας στο φούρνο να ψηθεί, το αφήνουμε στην ησυχία του! Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο 15 φορές για να δούμε τι γίνεται γιατί και το κέικ θα ξεφουσκώσει και σπαταλούμε ενέργεια.  Πρέπει απαραιτήτως να περάσει 1/2 ώρα πριν δοκιμάσουμε να ανοίξουμε το φούρνο και μετά προς το τέλος για να ελέγξουμε αν ψήθηκε.
  16. Μη κακοποιείτε το κέικ για να δείτε αν ψήθηκε βυθίζοντας συνέχεια μαχαίρι!  Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα καλύτερα.
  17. Πριν ξεφορμάρουμε το κέικ, αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον 5 λεπτά.
  18. Αν θέλουμε να βάλουμε γλάσο, πρέπει να περιμένουμε πρώτα να κρυώσει το κέικ εντελώς αλλιώς το γλάσο θα γίνει πιο ρευστό και δεν θα στρώνει.
  19. Πριν απλώσουμε το γλάσο, βάζουμε το κέικ στο ψυγείο για 1-2 ώρες.  Έτσι το γλάσο δεν θα γεμίσει ψίχουλα και θα μπορέσουμε να το απλώσουμε πιο εύκολα.
Καλή επιτυχία!

 ΑΠΟ http://www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.