ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοβουλία δήμων για μηδενικά απόβλητα στην Πελοπόννησο

Την πρωτοβουλία σύστασης Δικτύου Δήμων που θα στοχεύει σε μηδενικά απόβλητα στην Πελοπόννησο, πρόκειται να αναλάβει ο Δήμαρχος Ευρώτα Ιωάννης Γρυπιώτης, ο οποίος έχει μιλήσει, ήδη, με συναδέλφους του Δημάρχους, για το εγχείρημα αυτό.
Σκοπός της ανωτέρω πρωτοβουλίας, είναι η προώθηση λύσεων για μηδενικά απόβλητα στον τομέα Διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση – Τελική Διαχείριση και Αξιοποίηση Υπολείμματος, είναι ο Οδικός Χάρτης της πρωτοβουλίας.
-Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι και το χρονοδιάγραμμα, είναι πλέον απόλυτα συγκεκριμένα. Το πρόβλημα που δεν αντιμετωπίσαμε για 30 χρόνια, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε οριστικά σε 6 μήνες.
-Έχοντας υπόψη, ότι «τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα» και ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, μέσω της πρωτοβουλίας, τίθενται οι εξής στόχοι:

-Λύση με μηδενικά απόβλητα μέχρι τις 31/06/2012.
-Κλείσιμο και αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ.
-Εφαρμογή Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για Διαλογή στην Πηγή-Ανακύκλωση –Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος.
-Διαχείριση υπολείμματος, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
-Δημιουργία διαβαθμικού συνδέσμου α΄ και β΄ βαθμού για την αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ.
Εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας.
-Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, με βάση τα νέα δεδομένα.
Να σημειωθεί ότι, η δυνατότητα σύστασης Δικτύου δίνεται από το άρθρο 101 του Ν.3852/2010 και ο νομοθέτης προέβλεψε την ανάγκη από κοινού αντιμετώπισης μεγάλων ζητημάτων που αφορούν στους ΟΤΑ.
-Αμέσως μετά τις γιορτές, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των Δημάρχων που συμφωνούν με την παραπάνω στοχοθεσία, προκειμένου να εξειδικεύσουν ακόμη περισσότερο τους στόχους τους, να τεκμηριώσουν επιστημονικά τεχνικά και οικονομικά τις προτάσεις τους, καθώς επίσης να θέσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

ΑΠΟ http://radio936.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: