ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: « HIV / AIDS και τρόποι πρόληψης »

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας συνεχίζοντας την προσπάθεια για ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας που τους απασχολούν πραγματοποίησε σήμερα 20-12-2011 εκδήλωση στο ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ με θέμα:
"HIV/AIDS και τρόποι πρόληψης’"

Συγκεκριμένα:
Ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του συλλόγου Καθηγητών και του Διευθυντού Λυκείου κου Ευάγγελου Αντωνόπουλου για ενημέρωση των μαθητών του Λυκείου.

Κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ από την Αθήνα συνοδευόμενο από τον Ιατρό Μικροβιολόγο – Επιδημιολόγο κο Βασάλο Κωνσταντίνο καθώς και από τις Προϊστάμενες Νοσηλεύτριες κα Αλεξοπούλου Σταματία, κα Πολυζωγοπούλου Θεοδώρα, την Κοινωνική Λειτουργό κα Μαγουλά Δήμητρα ανάπτυξαν με μεγάλη ενάργεια το θέμα, με προβολές, παραδείγματα και αναπτύχθηκε εξαντλητικός διάλογος.
Σημαντικό είναι ότι στην αίθουσα ήταν μόνο το κλιμάκιο ενημέρωσης και οι μαθητές !

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η ενημέρωση έγινε και στους γονείς. Συγχαίρουμε τη διεύθυνση του Σχολείου για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης.

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα συνεχίσει τον διάλογο με την κοινωνία και σε άλλα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, πιστό στο δόγμα: 
‘’Η καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας είναι η πρόληψη και η ενημέρωση ‘’.

Πάνος Ι. Μπόζος 
Αναπληρωτής Διοικητής 
Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ