ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Εκταμιεύονται άμεσα 13 εκατ. ευρώ για τους σεισμόπληκτούς της Δυτ. Ελλάδας

Ποσό δεκατριών εκατομμύριων ευρώ εκταμιεύεται αύριο Τετάρτη από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την κάλυψη υποχρεώσεων προς τους
σεισμόπληκτους της Αχαΐας και της Ηλείας.Στελέχη του Υπουργείου, σε επικοινωνία που είχαν με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον ενημέρωσαν ότι κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας, για λογαριασμό του ΤΑΣ Αχαΐας και του ΤΑΠ Ηλείας 13 εκατομμύρια ευρώ για την εξόφληση μέρους της δωρεάν κρατικής αρωγής σε δικαιούχους που έχουν επισκευάσει ή ανακατασκευάσει τις οικείες τους μετά τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης, μ’ επιστολή του τόσο προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όσο και προς το Υπουργείο Οικονομικών, είχε
επισημάνει την ανάγκη καλύτερων ρυθμών στην ροή χρηματοδότησης με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των πληγέντων έχει καλύψει με δικές του δαπάνες την δωρεάν κρατική αρωγή. Στην ίδια επιστολή ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι εγκεκριμένες δαπάνες για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων εξακολουθούν να είναι σε εκκρεμότητα εξαιτίας έλλειψης πιστώσεων.
Τώρα, οι Υπηρεσίες του ΤΑΣ Αχαΐας και του ΤΑΠ Ηλείας θα πρέπει τις επόμενες μέρες και πάντως νωρίτερα από το τέλος του χρόνου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους και ν’ απορροφήσουν έτσι το σύνολο της διατιθέμενης πίστωσης.
«Σε μια συγκυρία δύσκολη για τα δημόσια οικονομικά μας η διάθεση ποσού 13 εκατομμυρίων ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Αχαΐας και της Ηλείας αποτελεί μια βαθιά ανάσα. Πρόκειται για χρήματα που θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και παράλληλα θα τονώσουν την οικοδομή», ανέφερε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια θα εξακολουθήσει την συστηματική της προσπάθεια ώστε να καλυφθεί το σύνολο των υποχρεώσεων του κράτους έναντι των σεισμοπλήκτων στον συντομότερο δυνατόν χρόνο και χωρίς άλλες καθυστερήσεις».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κατσιφάρας έχει ζητήσει από τα Υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και αύξηση του προϋπολογισμού των διατιθέμενων πιστώσεων για την δωρεάν κρατική αρωγή στους σεισμόπληκτους της Δυτικής Ελλάδας ώστε να καλυφθούν οι ανοικτές υποχρεώσεις προς το σύνολο των δικαιούχων.
Τον περασμένο Απρίλιο, χάρη στις πιέσεις που ασκήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είχαν εκταμιευθεί άλλα 35 εκατομμύρια ευρώ για τους σεισμόπληκτους των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.

 ΑΠΟ http://ilialive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: