ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Κλεφτοκοτάδες σαρώνουν αγροτικές περιοχές του νομού.

Εκαναν... φτερά 25 γαλοπούλες και 15 κότες από κοτέτσι στη Νέα Κορώνη. Οι δράστες "χτύπησαν" προχθές το βράδυ. Σήκωσαν το ελενίτ του κοτετσιού και το άδειασαν προφανώς για να πουλήσουν τη λεία τους εν όψει των Χριστουγέννων.
Κλοπή ή τραγέλαφος δώστε τον ορισμό που εσείς θέλετε αλλά το φαινόμενο των κλεφτοκοτάδων δεν έχει τελειωμό στα χωριά της Πελοποννήσου. Πολλοί είναι εκείνοι που διαμαρτύρονται πως κάθε μέρα που περνάει τους λείπει από μια έως τρείς κότες. Το σύστημα των δραστών είναι σχεδόν παντού το ίδιο. Κλέβουνε αυτό που θέλουνε να φάνε την ημέρα για να μην δώσουνε στόχο. Μπαίνουν τα βράδια σε κτήματα αυλές και σπίτια που διατηρούν κοτέτσια και κήπους. Αρπάζουν τον μεζέ τους κόβουν και λαχανικά από το κήπο φρεσκότατα και την κάνουν ταράτσα. Σε χωριά της Πελοποννήσου το φαινόμενο έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων και δεν διστάζουν να δηλώσουν πως θα στήσουν καρτέρι με τις καραμπίνες.

Από την άλλη μεριά βλέπουμε την τραγική διάσταση που έχουν πάρει τα πράγματα με την κρίση και την οικονομική ανέχεια. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι δράστες είναι αλλοδαποί αλλά ήδη άρχισαν και φαινόμενα από έλληνες οι οποίοι προφανώς φτάνουν στο σημείο να αρπάξουν μια κότα για να ταΐσουν την οικογένειά τους.

 ΑΠΟ http://radio936.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: