ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Δημοπρατείται το Φεβρουάριο ο "Άγιος Ανδρέας"

Στα μέσα του ερχόμενου Φεβρουαρίου δημοπρατείται, με πόρους του ΕΣΠΑ και φορέα δημοπράτησης την ΔΕΠΑΝΟΜ, το έργο ανακατασκευής του κυρίως κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» καθώς και της προμήθειας σύγχρονου ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού του Νοσοκομείου.
Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση του Νοσοκομείου και την κάλυψη ενός τεράστιου κενού στον χάρτη υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας. Όπως είναι γνωστό από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έδωσε εντολή να προωθηθούν όλες τις διαδικασίες για την διασφάλιση ποσού ύψους 22,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας ώστε να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου από την ΔΕΠΑΝΟΜ.
Η ΔΕΠΑΝΟΜ, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, αποφάσισε την δημοπράτηση του έργου στις 15 Φεβρουαρίου 2012, μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού όπως ορίζει σχετικά ο νόμος. Τα τεύχη δημοπράτησης του έργου θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο προϋπολογισμός της ανακατασκευής και της προμήθειας εξοπλισμού του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» ανέρχεται συνολικά στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ, στο ποσό δηλαδή πιο δεσμεύτηκε από το ΕΣΠΑ.
Για να δοθεί το «πράσινο φως» της δημοπράτησης του έργου προηγήθηκε ένας κύκλος επαφών μεταξύ του Περιφερειάρχη, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της ΔΕΠΑΝΟΜ ώστε να εκδοθεί η υπουργική απόφαση σκοπιμότητας του έργου, η απόφαση ανάθεσης της κατασκευής του έργου στην ΔΕΠΑΝΟΜ κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και επτά ορόφους. Βρίσκεται νότια του νέου κτιρίου χειρουργείων το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί και ανατολικά του υφιστάμενου διώροφου κτιρίου, με το οποίο βρίσκεται σε επαφή και του οποίου η αποκατάσταση βρίσκεται ήδη στο στάδιο της αποπεράτωσης.
«Είχαμε πει, από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας μας, ότι η εκκρεμότητα με το Νοσοκομείο ‘Άγιος Ανδρέας’ πρέπει να κλείσει. Η αναστολή λειτουργίας του Νοσοκομείου, μετά τον σεισμό του 2008, άφησε πίσω της μεγάλα κενά και προξένησε ταλαιπωρία στους πολίτες και μεγάλο φόρτο στο σύστημα Υγείας της Περιφέρειας», τόνισε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Και πρόσθεσε: «Μέλημα της Περιφέρειας είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση του έργου ώστε η Δυτική Ελλάδα και το δίκτυο Υπηρεσιών Υγείας να καλύψουν το έλλειμμα που προκλήθηκε και να αποκτήσουν μια σύγχρονη νοσοκομειακή δομή. Η ΔΕΠΑΝΟΜ προωθεί ήδη την δημοπράτηση του έργου με πόρους που εξασφαλίστηκαν από το ΕΣΠΑ και με τον τρόπο αυτό αποκτά πλέον χρονικό ορίζοντα η ανακατασκευή του ‘Άγιου Ανδρέα’».


ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: