ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Πελοπόννησος: Στις εξαγωγές ελπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί



Διαφορετικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στην παραγωγή της νέας σοδειάς ελαιολάδου για τους νομούς της Πελοποννήσου, αφού στη Λακωνία και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο η παραγωγή είναι μειωμένη (όπως και στην Κρήτη, την Ανατολική Στερεά και την Βόρεια Ελλάδα) ενώ σε νομούς όπως η Αρκαδία, η Μεσσηνία αλλά και η Ηλεία η παραγωγή είναι αυξημένη αλλά όχι επαρκής.
Η Πελοπόννησος θεωρείται η δεύτερη μετά την Κρήτη κύρια ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας, αφού το παράγει το 32,1%της συνολικής παραγωγής έναντι 39,4% της Κρήτης, ενώ παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο το γνωστό σε όλους extraπαρθένο ελαιόλαδο. Στην Πελοπόννησο το λάδι σε πολλές περιπτώσεις τυποποιείται αφού υπάρχουν αρκετοί εγκεκριμένοι τυποποιητές, ενώ τη φετινή χρονιά σε περιοχές όπως η Μεσσηνία για να επιτευχθεί καλύτερη τιμή έγιναν πωλήσεις και με δημοπρασίες ενώ να αναφέρουμε πως λόγω των καιρικών συνθηκών και της γενικότερης ανομβρίας που σημειώθηκε τους προηγούμενες μήνες στις βρώσιμες ελιές παρατηρείται μειωμένη παραγωγή. Για την Πελοπόννησο αλλά και για το σύνολο της χώρας ο κλάδος του ελαιολάδου θεωρείται από τους πλέον δυναμικούς και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, ενώ η τιμή του ελαιολάδου ανέρχεται στα 2,10-2,20 ευρώ το κιλό. Βέβαια οι παραγωγοί κάνουν λόγο για χαμηλή τιμή αφού τα ημερομίσθια των εργατών είναι αυξημένα και δεν είναι λιγότερο από 45-50 ευρώ την ημέρα με αποτέλεσμα η απογοήτευση των ελαιοπαραγωγών να είναι μεγάλη.
Οι νέες αγορές όπως η Κίνα έχουν αλλάξει λίγο τη γενικότερη άσχημη κατάσταση που υπάρχει στον τομέα των εξαγωγών. Τομέας που αποτελεί την μοναδική λύση για την παραγωγή ελαιολάδου, αφού μόνο έτσι θα μπορέσουν οι παραγωγοί να αυξήσουν το κέρδος τους και να πουλήσουν σε ικανοποιητικές τιμές το προϊόν τους, αφού στην εσωτερική αγορά κυριαρχεί η μεγάλη διαφορά στην τιμή από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή.
Ενώ θα πρέπει επίσης να υπάρξουν και νέοι τρόποι τυποποίησης και προώθησης του προϊόντος που ως πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές έχει να επιδείξει την ξεχωριστή ποιότητά του, που έχει γίνει διεθνώς γνωστή αλλά απαιτείται συνεχής προβολή και διαφήμιση του ελληνικού προϊόντος.



ΑΠ0 http://www.pelop.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια: