ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΕΤΑ: Πρότυπο οικοπάρκο στη λίμνη Καϊάφα

Ως το «Μαϊάμι» της Ηλείας παρομοιάζει το Real Planet της Real News τη Λίμνη Καϊάφα, μετά το πρόγραμμα παρεμβάσεων που πρόκειται να εφαρμοστεί από την Εταιρία Τουριστικών
Ακινήτων. Το Σαββατιάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρει πως θα δημιουργηθεί ένας οικοτουριστικός παράδεισος 3.500 στρεμμάτων που θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον και στην οικονομία του πυρόπληκτου και υποβαθμισμένου νομού Ηλείας.Το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2012 με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και προϋπολογισμό 9,9 εκατ. ευρώ. Ο συνδυασμός βουνού, θάλασσας, λίμνης σπηλαίων και καλού πόσιμου νερού με σχετικά εύκολη πρόσβαση μπορεί να είναι αποδοτικός για την περιοχή.

Στην είσοδο του οικοτουριστικού πάρκου, θα στηθεί ένα κέντρο υποδοχής και πληροφοριών με τους βοηθητικούς χώρους που απαιτούνται. Οι κατασκευές γενικότερα θα είναι ήπιες για να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον. Τα αυτοκίνητα δεν θα περνούν μέσα στο πάρκο αλλά θα εξασφαλιστεί σκιασμένος χώρος έκτασης έξι στρεμμάτων.
Οι επισκέπτες θα έχουν δύο επιλογές. Να περπατήσουν προς τη λίμνη και την παραλία, ή να νοικιάσουν ένα οικολογικό όχημα. Τα ποδήλατα θα επιτρέπονται παντού, εκτός των απόλυτα προστατευόμενων περιοχών ή των χώρων αποκλειστικά πεζοπορίας.
Στο επίκεντρο του οικοπάρκου θα δεσπόζει η «πρωτεύουσα» το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης που οι επισκέπτες θα βρουν τα ξενοδοχεία, την εκκλησία , το εστιατόριο και πολλά άλλα, σε ένα χώρο που θα διαμορφωθεί σαν ένα μικρό χωριό στην πλατεία του οποίου θα οργανώνονται υπαίθρια αγορά και πανηγύρια.
Ακόμα θα λειτουργήσουν τρία οικο-κάμπινγκ σε διάφορα σημεία του νησιού με δυνατότητα φιλοξενίας 100 σκηνών. Φυσικά το νησάκι θα δώσει απεριόριστες δυνατότητες στους λάτρεις του σκι, του ψαρέματος, του περιπάτου και του παιχνιδιού. Περισσότερες δράσεις θα προσφέρει το Κέντρο Εκπαίδευσης Οικολογικών Αθλημάτων «Δάρδανος» που θα περιλαμβάνει μικρή πλαζ, με φυσική πισίνα, ξύλινη εξέδρα αναψυχής, αποβάθρες για στάθμευση σκαφών, τέσσερα γήπεδα 5x5, τένις, τοξοβολία, καθώς και πλωτές οικολογικές καλύβες όπου θα μπορούν να διανυκτερεύουν δωρεάν οικογένειες οικοτουριστών που σε αντάλλαγμα θα παρασκευάζουν φαγητό για τους υπόλοιπους επισκέπτες.
Φυσικά οι ιαματικές πηγές αποτελούν το πιο δυνατό «χαρτί» στις εγκαταστάσεις συνεχίζοντας να προσφέρουν ευεξία και χαλάρωση στους επισκέπτες. Και εδώ θα υπάρξει αναβάθμιση με τη δημιουργία υπερσύγχρονου θεραπευτηρίου, με εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες ζεστού και κρύου νερού και υδρομασάζ. Στο καφέ των εγκαταστάσεων θα δίδεται έμφαση σε προϊόντα τοπικής παραγωγής.
Θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για τους κατοίκους της περιοχής τόσο κατά την περίοδο της κατασκευής όσο και μετά κατά την λειτουργιά. Θα δημιουργηθούν ακόμα δυνατότητες ανάπτυξης και προώθησης των τοπικών προϊόντων, κυρίως βιολογικών. Γενικότερος στόχος είναι πέρα από την τοπική ανάπτυξη, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες τουριστικές υποδομές στη δυτική Πελοπόννησο.

 ΑΠΟ http://ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: