ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Και τώρα, η αλλεργία στο χριστουγεννιάτικο δέντρο...

Αντί να αυξάνει το εορταστικό αίσθημα, το παραδοσιακό φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο αρρωσταίνει πολλούς ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπως αποκαλούν το φαινόμενο, προκαλείται από διάφορα είδη μούχλας που αναπτύσσονται πάνω του. Αυτά υπάρχουν εκ φύσεως στο δέντρο, αλλά αναπαράγονται ταχέως μόλις το δέντρο βρεθεί στη θαλπωρή των σπιτιών με την κεντρική θέρμανση.
Το όλο πρόβλημα φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μελέτη του πνευμονολόγου δρα Λώρενς Κερλάντσκυ, ειδικού σε θέματα αλλεργιών, ο οποίος θέλησε να μάθει γιατί αυξάνονται τα αναπνευστικά προβλήματα κατά την εορταστική περίοδο.

Έτσι, ζήτησε από συναδέλφους του στο πανεπιστήμιο να του φέρουν δείγματα από τον φλοιό και τις βελόνες των χριστουγεννιάτικων δέντρων που είχαν στα σπίτια τους.
Αναλύοντας τα δείγματα από 28 χριστουγεννιάτικα δέντρα, ο δρ Κερλάντσκυ και οι συνεργάτες του εντόπισαν 53 διαφορετικά είδη μυκήτων μούχλας.
Το 70% από αυτά είναι του είδους που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως κρίσεις άσθματος, δακρύρροια, βήχα, δύσπνοια, συριγμό, πόνο στο στήθος, «μπούκωμα», αίσθημα κόπωσης αλλά και διαταραχή του ύπνου.
Μάλιστα μερικά από τα είδη μούχλας που εντοπίστηκαν μπορεί να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα πνευμονολογικά προβλήματα, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία.

Ραγδαία αύξηση
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Αρχεία Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας» (AAAI), μία άλλη μελέτη έδειξε πως όταν ένα χρισοτυγεννιάτικο δέντρο παραμένει στολισμένο για 15 ημέρες, ο αριθμός των αερογενών σπόρων της μούχλας αυξάνεται από 800 ανά 10 κυβικά μέτρα σε 5.000.
Η συγκέντρωση αυτή είναι εξαιρετικά υψηλή, αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάζονται μόλις 50 αερογενή σπόρια ανά 10 κυβικά μέτρα για να προκληθεί μία κρίση αλλεργικής ρινίτιδας.
Όπως εξήγησε ο δρ Κουρλάντσκυ, σκέφτηκε να εξετάσει τα χριστουγεννιάτικα δέντρα επειδή παρατήρησε πως αρκετοί ασθενείς του παρουσίαζαν όξυνση των αναπνευστικών συμπτωμάτων τους μόλις στόλιζαν στο σπίτι φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Οι υπόνοιες ότι κάτι έχουν τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα και προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα σε πολλούς ανθρώπους δεν είναι νέες, αλλά έως πρότινος οι ειδικοί πίστευαν πως έφταιγε η γύρη τους ή τα ζιζανιοκτόνα με τα οποία ψεκάζονται.

«Τώρα αποδεικνύεται πως φταίει η μούχλα τους», σχολιάζει ο δρ Άντριαν Μόρις, αλλεργιολόγος στην Κλινική Αλλεργιών του Σάρρεϋ.

Αλλεργικά συμπτώματα

Όπως εξηγεί, το ενδιαφέρον με τη νέα μελέτη είναι πως οι μύκητες μούχλας που εντοπίστηκαν σε υψηλότερα επίπεδα – ο ασπέργιλλος, ο μύκητας penicillium, το κλαδοσπόριο και η αλτερνάρια – είναι αυτοί που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα.
«Οι μούχλες αυτές μπορεί να προκαλέσουν την κλασική αλλεργική ρινίτιδα, που χαρακτηρίζεται από συνάχι και πόνο στα ιγμόρια, αλλά και κρίσεις άσθματος», λέει. «Υπολογίζουμε πως το 10% των ατόμων με αλλεργικό άσθμα, παρουσιάζουν κρίσεις εξαιτίας της μούχλας – και το κλαδοσπόριο είναι ένας από τους κύριους υπαίτιους».
Ποια είναι η λύση; Να προτιμάτε τα ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα, λένε οι ειδικοί. Ειδάλλως, θα πρέπει να στολίσετε το φυσικό δέντρο στον κήπο ή στην βεράντα.


Πηγή : Web Only
 ΑΠΟ http://ygeia.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...