ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Ελάχιστοι θα ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα στο εξωτερικό: Μένουμε… Μεσσηνία λόγω έλλειψης χρημάτων

Λιγότεροι είναι φέτος οι Μεσσήνιοι που επέλεξαν να περάσουν τις γιορτές μακριά από το σπίτι τους. Οπως είπαν στην "Ε" ταξιδιωτικοί πράκτορες, η ζήτηση φέτος για χριστουγεννιάτικους προορισμούς είναι μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι. Οσοι πάντως προγραμματίζουν τις διακοπές τους επιλέγουν δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς αυτών των ημερών, όπως η Πράγα, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Βουδαπέστη και η Βιέννη. 
Ωστόσο, φέτος, όπως είπε στην "Ε" ο Βασίλης Τριγκιλίδας, στο δικό του ταξιδιωτικό γραφείο ένα κομμάτι ταξιδιωτών επιλέγει πιο μακρινά και ακριβά ταξίδια. "Οσοι έχουν τα χρήματα επιλέγουν πιο ακριβούς προορισμούς, π.χ. Νέα Υόρκη, Ντουμπάι ή 9ήμερο στην Κούβα", σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί επενδύουν τα χρήματά τους σε ένα ταξίδι που πάντα επιθυμούσαν. Πάντως, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, διαπιστώνει ότι "η ζήτηση για χριστουγεννιάτικους προορισμούς είναι σαφώς ελαττωμένη". Είπε ακόμα ότι δημοφιλείς σε όσους ταξιδέψουν είναι οι χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ευρώπη, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για
οδικές εκδρομές εντός Ελλάδας.
Ο Βασίλης Μανιάτης διαπιστώνει ότι η κίνηση είναι πεσμένη σε σχέση με πέρυσι: "Η κίνηση ναι μεν είναι περιορισμένη, αλλά είχαμε κρατήσεις για ταξιδιωτικούς προορισμούς περισσότερο του εξωτερικού". Και εξήγησε ότι οι ταξιδιώτες επιλέγουν την Ευρώπη γιατί βρίσκουν καλά πακέτα προσφορών. "Αλλωστε πρώτα ρωτάνε τι προσφορές υπάρχουν για να αποφασίσουν στη συνέχεια πού θα ταξιδέψουν", σημείωσε. Πάντως, περιμένει ότι έστω και την τελευταία στιγμή κάποιοι θα προγραμματίσουν το ταξίδι τους αφού όπως είπε, τα πακέτα διακοπών τις ημέρες των Φώτων είναι πιο οικονομικά. Οσο για τους προορισμούς όπου θα ταξιδέψουν φέτος τα Χριστούγεννα οι Μεσσήνιοι, είναι Πράγα, Βιέννη, Παρίσι, ενώ επιλέγουν το πακέτο των 4 ημερών.
Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος είπε ότι φέτος "υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον". Οι χριστουγεννιάτικοι προορισμοί που προτιμούν οι Μεσσήνιοι οι οποίοι απευθύνονται στο γραφείο του είναι οι κλασικοί: "Κυρίως ευρωπαϊκοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί όπως είναι η Πράγα, το Παρίσι, η Βιέννη, η Βουδαπέστη και το Λονδίνο".
Από το τουριστικό γραφείο του Δημήτρη Μανιάτη μας είπαν ότι "η κίνηση είναι πεσμένη τη φετινή περίοδο" και παρόλο που "έχουν κλείσει ταξίδια προς χριστουγεννιάτικους προορισμούς, κυρίως του εξωτερικού, η κίνηση δεν είναι ανάλογη της περσινής", ενώ όπως πρόσθεσαν, όσοι προγραμματίζουν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, προτιμούν την Ευρώπη γιατί βρίσκουν καλύτερα ταξιδιωτικά πακέτα.
 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη