ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Συνάντηση των επαγγελματικών Ταξί Πελοποννήσου

Ενημερωτική συνάντηση στελεχών του κλάδου των ταξί της Πελοποννήσου με τον υπεύθυνο του Τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας (βουλευτή Κοζάνης) Μιχάλη Παπαδόπουλο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τρίπολη.
Η συνάντηση, έγινε με πρωτοβουλία του κ. Παπαδόπουλου, εντάσσεται στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεών του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία, τα Περιφερειακά Συμβούλια και τα πρωτοβάθμια Σωματεία ιδιοκτητών ταξί της χώρας και ήταν η τρίτη κατά σειρά επαφή του με Σωματεία ταξί της Περιφέρειας, ύστερα από αυτή που πραγματοποιήθηκε προ διμήνου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αυτή που πραγματοποιήθηκε την 10/12/11 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων ταξί, των Ράδιο ταξί και των Συνεταιρισμών ταξί και από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Από τη Νέα Δημοκρατία, εκτός του κ. Παπαδόπουλου, παραβρέθηκαν ο γραμματέας του κόμματος (και βουλευτής Αρκαδίας) Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι βουλευτές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης και Γρηγόρης Αποστολάκος, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και ο βουλευτής Κορινθίας Κων/νος Κόλλιας.
Τον κ. Παπαδόπουλο συνόδευε και η συνεργάτης του στον Τομέα Μεταφορών Ευαγγελία Τσάγκα, πρώην (συνταξιούχος) Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Μεταφορών. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας του κόμματος Γιώργος Μαρκόπουλος. Τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας Κώστας Μπεντεβής, ενώ από την αντιπολίτευση συμμετείχε ο περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας Παναγιώτης Βαλασόπουλος.

 ΑΠΟ http://radio936.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη