ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Συνάντηση για την προστασία ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών


Η Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια υλοποίησης του έργου εδαφικής συνεργασίας F:ACTS! Forms for: Adapting to Climate Change through Territorial Strategies! «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή μέσω περιφερειακών στρατηγικών», διοργανώνει συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011, στα γραφεία της ΝΕΑ (Δ. Υψηλάντου 8 & Μαιζώνος, 3ος όροφος) και ώρα 8:30 π.μ, με θέμα: «Πολιτικές και Δομές Διαχείρισης και Προστασίας Περιβαλλοντικά Ευαίσθητων Περιοχών- Η περίπτωση της Ισπανίας (Γαλικία)».

Οι στόχοι αυτής της συνάντησης εργασίας είναι:
Η ανάλυση και η συζήτηση πάνω σε ιδέες για τη διαμόρφωση διαχειριστικών πλάνων που θα
οδηγήσουν στην αποτελεσματική προστασία και διατήρηση περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών
Η μεταφορά γνώσης και εμπειρίας από την περίπτωση της Γαλικίας μέσω της παρουσίασης του θεσμικού και μη πλαισίου προστασίας που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται στις περιοχές NATURA 2000 της Ισπανίας
Η ανάλυση των εμπλεκόμενων οργάνων και ποικίλων παραγόντων στη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών: τα προβλήματα και τα δυνατά σημεία πρακτικών, κοινωνικο-οικονομικές διαστάσεις κ.α.
Το συντονισμό της συνάντησης έχει η ΝΕΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Santiago de Compostela και της Δ/νσης Φυσικών Περιοχών και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Αγροτικών Υποθέσεων της Γαλικίας (Ισπανία). Οι ανωτέρω φορείς, εκπρόσωποι των οποίων θα αναλάβουν την παρουσίαση των θεμάτων στα πλαίσια της συγκεκριμένης συνάντησης, αποτελούν μέλη του εταιρικού σχήματος του έργου και έχουν προσκληθεί ειδικά για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και πρακτικών σε θέματα διαμόρφωσης σχεδίων προστασίας οικοσυστημάτων και ανάπτυξης συνεργιών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το F:ACTS! αποτελεί ένα διακρατικό έργο INTERREG IVC που στόχο έχει να παρακινήσει την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων περιφερειακών πολιτικών για την αποτελεσματική προσαρμογή και αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πλημμύρων, πυρκαγιών και απώλεια της βιοποικιλότητας. Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από 14 εταίρους από 8 χώρες με την Ν.Ε.Α να είναι ο μοναδικός εταίρος από την Ελλάδα που συμμετέχει σε ένα τέτοιο μεγάλο και ολοκληρωμένο σχήμα αποτελούμενο από φορείς όπως Υπουργεία, Πανεπιστήμια, Δήμοι και Περιφέρειες.

ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη