ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Παρά τις εκκλήσεις των μειοψηφιών, αδρανεί ο Τατούλης για την Ολυμπία Οδό

Με το… ζόρι το Περιφερειακό Συμβούλιο προσπαθεί να συζητήσει την υπόθεση "κουρέματος" της Ολυμπίας Οδού, καθώς ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης περιορίζεται σε διακηρύξεις για προσφυγή στη δικαιοσύνη και επιχειρεί να υποβαθμίσει τη συζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός πως τη συζήτηση του θέματος έχουν ζητήσει εγγράφως οι Δ. Δράκος, Ν. Γόντικας και Θαν. Πετράκος, στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν έγινε συζήτηση και στη σημερινή έχει "κρυφτεί" στην 7η θέση της ημερήσιας διάταξης.
Οι αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν φαίνεται να αλλάζουν την πορεία των πραγμάτων καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάν. Μαγκριώτης παραμένει στη θέση του και θα είναι ο χειριστής του θέματος. Σε αντίθεση με την "αφωνία" των βουλευτών της Μεσσηνίας, ο υφυπουργός Εργασίας Γιάν. Κουτσούκος έχει διαβεβαιώσει τους Ηλείους ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τη νέα σύμβαση με περιορισμό του φυσικού αντικειμένου μέχρι την Πάτρα. Αυτό μάλιστα όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γ. Παπανδρέου και η πλειοψηφία ήταν στην κόψη του ξυραφιού.


Η "Ε" ενόψει της σημερινής συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ζήτησε τις απόψεις του περιφερειάρχη και των επικεφαλής των παρατάξεων για το θέμα αυτό.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης:
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εδώ και αρκετό καιρό έχει καταστήσει γνωστό σ’ όλους και στην ελληνική κυβέρνηση και στον επίτροπο τον κ. Χαν (υπεύθυνο για το ΕΣΠΑ), πως θεωρεί ως δεδομένο ότι η Ολυμπία Οδός θα κατασκευαστεί από την αρχή έως το τέλος της, έτσι όπως προβλέπεται από τη συμφωνία παραχώρησης που ψήφισε η ελληνική Βουλή. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί αντικείμενο αυστηρής διεκδίκησης τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε νομικό, προσφεύγοντας στην ελληνική δικαιοσύνη και στην ευρωπαϊκή».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος:
«Είμαστε σταθερά τοποθετημένοι στην κατασκευή και την ολοκλήρωση σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης. Η μόνη αλλαγή της σύμβασης που θα μπορούσε να γίνει παραδεκτή είναι το κομμάτι της διέλευσης του Καϊάφα, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρα, σε καμία άλλη περίπτωση δε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αλλαγή αυτών των δεδομένων. Είναι σταθερή η θέση μας και δεν πρόκειται να την αλλάξουμε, γιατί νομίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί λύση πάνω σ’ αυτή τη λογική. Αυτή τη θέση είχαμε διατυπώσει και στη συνάντηση με το Ρέππα και τον Τατούλη στην Αθήνα».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας:
«Οταν οι δρόμοι, τα έργα υποδομής είναι στην ευθύνη των κατασκευαστικών ομίλων, που το μόνο που τους νοιάζει είναι η κερδοφορία και η απόσπαση του μέγιστου δυνατού κέρδους, τότε θα έχουμε τέτοια προβλήματα μ’ αυτά που βλέπουμε στο οδικό δίκτυο προς Πάτρα, όπου είναι ημιτελές. 'Η σαν αυτά που επιχειρούνται με το να μην προχωρήσει από Πύργο προς Μεσσηνία και Τσακώνα. Η μόνη περίπτωση για να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα, είναι οι δρόμοι να είναι λαϊκή ιδιοκτησία και περιουσία, να κατασκευάζονται από ενιαίο κρατικό κατασκευαστικό φορέα, που θα διαθέτει και τα αδρανή υλικά και τα μηχανήματα και τις υπηρεσίες που θα κάνουν τις μελέτες, την κατασκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία των αυτοκινητόδρομων, ώστε να έχουμε ασφαλείς δρόμους, σύγχρονους και ελεύθερους από διόδια. Η περίπτωση της Ολυμπίας Οδού είναι χαρακτηριστική που δείχνει τους δύο δρόμους ανάπτυξης: Ή θα γίνονται έργα υποδομών που θα ωφελούν το κεφάλαιο και θα πληρώνει 1 και 2 και 3 φορές ο λαός και για την κατασκευή και για τη χρήση ή θα είναι υπόθεση λαϊκής περιουσίας, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που παλεύει το ΚΚΕ και η "Λαϊκή Συσπείρωση"».

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος:
«Εχουμε μια νέα κυβέρνηση. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους φόβους μας ότι "κουρεύεται" οπωσδήποτε το Πύργος - Τσακώνα και "παίζεται" το Πάτρα - Πύργος.
Και δικαιώνεται η επιμονή μας ότι πρέπει η Περιφέρεια να παρέμβει ουσιαστικά και αποφασιστικά. Αυτό σημαίνει πολιτική πίεση και πολιτικές ενέργειες. Δεν είμαστε αντίθετοι για νομικές ενέργειες, αλλά δε λύνουν τα προβλήματα. Η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και οφείλει να συντονιστεί με την Περιφέρεια και τους δήμους της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου και με όλους τους φορείς και από κοινού να υπάρξει μαζική και δυναμική παρέμβαση στους υπουργούς Οικονομίας και Υποδομών. Θέτοντας ως τελεσίγραφο ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση μας να ολοκληρωθεί ο δρόμος έως την Τσακώνα. Αν δεν μπορούν με τη σύμβαση παραχώρησης, να επιλέξουν το δεύτερο σενάριο, με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να ολοκληρωθεί ως δημόσιο έργο».

Ο επικεφαλής της "Οικολογικής Συμπολιτείας" Λάμπρος Μπούκλης:
«Θα ήθελα να μπω και γω στην επερώτηση, γιατί είχα και γω μια τέτοια παλιότερα για την Ολυμπία Οδό. Ολη η αντιπολίτευση μαζί. Συμφωνώ απολύτως με τις θέσεις της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Είμαι υπέρ του αιτήματος να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο, όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης. Και να παραμείνει ως έχει η διάβαση του Καϊάφα, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις βέλτιστες περιβαλλοντικές προφυλάξεις».

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς:
«Πρέπει να υλοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης, όπως έχει κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Και σ’ αυτό δεν κάνουμε πίσω. Αλλωστε αυτό είπαμε και στη συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Μαγκριώτη πριν λίγους μήνες στην Αθήνα με τον περιφερειάρχη και όλους τους βουλευτές. Η πρόταση της Περιφέρειας είναι αυτή: δε διαπραγματευόμαστε τίποτα, ούτε μέχρι τον Πύργο, ούτε να γίνει το Τσακώνα - Καλό Νερό και να το αφήσουμε. Ο,τι προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για την Ολυμπία Οδό, που έχει κυρωθεί από το Κοινοβούλιο. Αυτό στηρίζουμε και αυτό διεκδικούμε».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: