ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας - Σε απόγνωση οι οικοδόμοι της Τριφυλίας

Κατακόρυφη πτώση έχει παρατηρηθεί στην οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή της Τριφυλίας, και ενόψει χειμώνα οπότε παραδοσιακά οι δουλειές μειώνονται, οι οικοδόμοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση. Οπως μας είπαν οι πρόεδροι των σωματείων τους σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά υπάρχει πτώση που αγγίζει ακόμα και το 90%, υπάρχουν περιπτώσεις οικοδόμων που έχουν να δουλέψουν για ένα χρόνο, ενώ και όσοι δουλεύουν περιστασιακά είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό. Από την άλλη οι δουλειές που γίνονται ως επί το πλείστον είναι σε «μερεμέτια» όπως μας είπαν, καθώς δεν ξεκινούν νέες οικοδομές, λόγω της οικονομικής κρίσης, της περικοπής των δανείων που δίνονται από τις τράπεζες και των πολλών φόρων που έχει πλέον η οικοδομή. Με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν αρκετοί οικοδόμοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα αφού υπάρχει ανεργία, ενώ και οι τιμές πλέον έχουν πέσει, αφού μας είπαν χαρακτηριστικά ότι σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν μόνο και μόνο για να πάρουν τα ένσημα.

Χαρακτηριστική πάντως είναι και η μείωση που παρατηρείται στην Πολεοδομία Τριφυλίας στην έκδοση νέων αδειών, καθώς οι περισσότερες αιτήσεις για άδειες που κατατίθενται πλέον είναι για επισκευές, ενώ ένα μεγάλο μέρος τους δεν προχωρούν σε υλοποίηση. Ρωτώντας σχετικά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τριφυλίας για θέματα Πολεοδομίας Παναγιώτη Τσίγγανο επισήμανε: «Το 2010 η Πολεοδομία Κυπαρισσίας εξέδωσε 235 άδειες, ενώ το 2011 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 148 άδειες. Είναι άδειες οικοδομής αλλά δεν είναι αποκλειστικά για την ανέγερση νέων οικοδομών καθώς πολλές είναι για επισκευές. Εχουμε δηλαδή μια μείωση περίπου στο 40% σε σχέση με πέρυσι με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Η εικόνα πάντως είναι ότι υπάρχει σοβαρή ανάσχεση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση, στις πολλές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στα ακίνητα καθώς και στη μεγάλη δυσκολία με την οποία πλέον οι τράπεζες χρηματοδοτούν με δάνεια την ανέγερση νέων κατοικιών ή την αγορά κατοικιών. Πρέπει δε να πούμε ότι πολλές από τις άδειες που βγαίνουν δεν υλοποιούνται, αφού αρκετοί τις βγάζουν να υπάρχουν φοβούμενοι περαιτέρω αυξήσεις, αλλά όπως είπα οι περισσότερες δεν είναι για ανεγέρσεις αλλά για επισκευές».
Ο Γιώργος Πρασσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Κυπαρισσίας μας είπε: «Η μείωση είναι στο 90%, νέο μπετόν δεν πέφτει πουθενά και εμείς οι οικοδόμοι ψάχνουμε πλέον για δουλειά σε όλη την ευρύτερη περιοχή, δουλεύουμε μισοτιμής μόνο για τα ένσημα. Ενώ δουλεύει μόνο το 20% των οικοδόμων οι υπόλοιποι προσπαθούν να κάνουν ό,τι άλλο μπορούν. Το καλοκαίρι δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν καλά τα πράγματα αλλά δεν υπήρχε και αυτό το χάλι που έχουμε τώρα και σίγουρα το χειμώνα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο, αφού δεν σκάβεται πουθενά νέα οικοδομή, δεν πέφτει μπετόν πουθενά. Οπως βλέπω, όσοι από το επάγγελμά μας μπορέσουν να αλλάξουν δραστηριότητα και γίνουν αγρότες ή κάτι άλλο θα το κάνουν, οι υπόλοιποι θα πεινάσουν. Ηδη υπάρχει πρόβλημα σε αρκετούς συναδέλφους τους οποίους τους βοηθάμε από το σωματείο αλλά πλέον και το σωματείο έχει φτάσει σε αδυναμία να τους βοηθήσει. Είχαμε ένα ταμείο αλληλοβοηθείας για περιπτώσεις που κάποιος συνάδελφος είχε κάποιο ατύχημα στην οικοδομή και δεν μπορούσε να δουλέψει, αλλά είχαμε φτάσει να βοηθάμε συναδέλφους ακόμη και για το ενοίκιο ή το ρεύμα ή για να πάρει γάλα στα παιδιά. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα είχαν αυξηθεί αυτοί που έπαιρναν βοήθεια, όμως πλέον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ούτε από το σωματείο. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, 54 χρονών που είμαι εγώ δεν έχω ξαναδεί να υπάρχουν τόσες δυσκολίες, ούτε υπάρχει περίπτωση να ανοίξει η δουλειά και να προχωρήσει τίποτα με τόσα μέτρα που έχουν πάρει για την οικοδομή που την επιβαρύνουν».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Φιλιατρών Αγαθοκλής Κατσούλης τόνισε: «Η οικοδομική δραστηριότητα όχι απλώς έχει μειωθεί αλλά έχει πέσει κατά 90-95%. Η κατάσταση είναι πολύ δραματική για τον κλάδο μας λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει και καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον λεφτά. Εγώ προσωπικά έχω να δουλέψω ένα χρόνο τώρα, είναι χαρακτηριστικό πως ό,τι φτιάχνεται είναι μικρά μερεμέτια τα οποία και αυτά τα κάνουν οι αλλοδαποί. Εδώ στα Φιλιατρά αυτή την στιγμή φτιάχνεται μόνο μία οικοδομή όπου και εκεί η τιμή της κατασκευής έχει πέσει στο 60%. Οταν παλαιότερα δεν σταματούσαν να φτιάχνονται οικοδομές όλο το χρόνο, η κατάσταση όχι απλώς είναι δύσκολη αλλά τραγική. Ο χειμώνας που έρχεται σίγουρα θα δυσκολέψει την κατάσταση αφού και να θέλει να ξεκινήσει κάποιος λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορεί. Τα προηγούμενα χρόνια εμείς λόγω του καιρού αν και υπήρχαν δουλειές μπορούσαμε να ξεκουραστούμε αφού όλη την υπόλοιπη περίοδο δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καθόλου δουλειά, όπου και να μας πουν ότι υπάρχει δουλειά θα σηκωθούμε και θα πάμε, αφού εμείς έχουμε και ένα ακόμη πρόβλημα με την ξυλεία μας. Δεν είναι μόνο ότι δεν έχουμε δουλειά αλλά θα πάθουμε φθορά και στην ξυλεία η οποία θα σαπίσει, χάνουμε δηλαδή και το κεφάλαιο που έχουμε».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...