ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Λογαριασμοί Ρεύματος: Τι γίνεται με όσους δεν έλαβαν τις εκπτώσεις -Πότε θα μπουν

Λογαριασμοί Ρεύματος: Για την ενεργειακή κρίση και για το πότε θα δουν οι καταναλωτές τις κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα, μίλησε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» του

Open ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Η ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι περνάνε τις επιδοτήσεις εκεί όπου έχει μετρηθεί η κατανάλωση ενέργειας, στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, οι νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. «Η ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι περνάνε τις επιδοτήσεις εκεί όπου έχει μετρηθεί η κατανάλωση ενέργειας, στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας. Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, «οι επιδοτήσει μπαίνουν αναδρομικά», συνεπώς όσοι δεν έχουν δει ακόμα την έκπτωση, αυτή θα φανεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Όπως πάντως είχε αναφέρει ο ίδιος μέσα στην εβδομάδα οι επιδοτήσεις μπαίνουν αναδρομικά, κάτι που σημαίνει πως όσοι δεν είδαν την έκπτωση ακόμα, αυτή θα φανεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Ερωτώμενος σχετικά με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, ο Κώστας Σκρέκας, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή δυστυχώς βιώνουμε ιστορικά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, στην ηλεκτρική ενέργεια και μία από τις υψηλότερες τιμές στο βαρέλι πετρέλαιο την τελευταία 20ετία. Μαίνεται μία τεράστια διεθνής ενεργειακή κρίση που προκαλεί πιέσεις στις τιμές ενέργειας και σε προϊόντα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά όσον αφορά στη συνδιαμόρφωση των διεθνών τιμών ενέργειας, δεν είμαστε παραγωγός χώρα. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε ως κυβέρνηση, και το έχουμε κάνει είναι να στηρίξουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου και το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης μέσα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, στο μέτρο του δυνατού».

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: