ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Παίδων «Η Αγία Σοφία»: Επανασυγκολλήθηκε το χέρι 11χρονου που είχε ακρωτηριαστεί

 

Διακομίστηκε στην Αθήνα από το Νοσοκομείο Ζακύνθου - Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, πρόκειται για την πρώτη επιτυχή επανασυγκόλληση άκρου στο ύψος του ώμου σε παιδί στην Ελλάδα

Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται για δεύτερο 24ωρο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» ο 11χρονος από τη Ζάκυνθο, μετά την επανασυγκόλληση του ακρωτηριασμένου από τον ώμο αριστερού άκρου του. Πρόκειται για την πρώτη επιτυχή επανασυγκόλληση άκρου στο ύψος του ώμου σε παιδί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς.

Το παιδί υπέστη τον ακρωτηριασμό το πρωί του περασμένου Σαββάτου στη διάρκεια αγροτικών εργασιών με τον πατέρα του. Μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο του νησιού και στη συνέχεια με επείγουσα αεροδιακομιδή στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αττικής.

Με δεδομένη τη βαρύτητα και τη σπανιότητα του περιστατικού είχε συγκροτηθεί χειρουργική ομάδα με συμμετοχή 11 γιατρών από τρία νοσοκομεία της Αττικής, Λαϊκό, ΚΑΤ, «Η Αγία Σοφία».

Το απόγευμα του Σαββάτου το παιδί εισήχθη στο χειρουργείο για την πολύωρη και δύσκολη επέμβαση της επανασυγκόλλησης του άκρου του. Η χειρουργική επέμβαση ολοκληρώθηκε έπειτα από εννέα ώρες, με την ομάδα των ειδικών να εμφανίζονται ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμά της. Έκτοτε και όπως προβλέπεται λόγω του σοβαρού χειρουργείου το 11χρονο αγόρι παραμένει νοσηλευόμενο στην Εντατική.

Η ανακοίνωση του Παίδων «Η Αγία Σοφία»:

 «Στις 12.02.2022 και ώρα 11:00 δεχθήκαμε αίτημα από το ΕΚΕΠΥ για επείγουσα αεροδιακομιδή του ασθενούς Β.Δ 11 ετών (Η.Γ. 17.04.2011) από το Νοσοκομείο της Ζακύνθου με πλήρες ακρωτηριαστικό τραύμα (Αρ) άνω άκρου στο ύψος του κεντρικού βραχιονίου»

Συγκροτήθηκε άμεσα χειρουργική ομάδα με συμμετοχή ιατρών από τρία (3) Νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα:

ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ»

• Κλωνάρης Χρήστος, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής

• Χασεμάκη Νατάσα, Ειδικευόμενη Αγγειοχειρουργικής

ΓΝΑ «ΚΑΤ»

• Γιαννούλης Φίλιππος, Επιμελητής Α΄ΕΣΥ Κλινικής Χεριού – Άνω Άκρου & Μικροχειρουργικής

ΓΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

• Αναστασόπουλος Ιωάννης, Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ – Β΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής
• Κράλλης Παναγιώτη, Διευθυντής ΕΣΥ - Β΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής
• Κοσμάς Ελευθέριος, Ειδικευόμενος Β΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής
• Ασλανίδου Βαρβάρα, Διευθύντρια ΕΣΥ Αναισθησιολογικού Τμήματος
• Αρώνη Φιλιππία, Επιμελήτρια Β΄ΕΣΥ Αναισθησιολογικού Τμήματος
• Πράπα Μαριλένα, Επιμελήτρια Α΄ΕΣΥ -Εντατικολόγος Παιδίατρος ΠΜΕΝ
• Δημητροπούλου Βασιλική, Εξειδικευόμενη Εντατικολόγος Παιδίατρος ΠΜΕΝ
• Κωνσταντόπουλος Σωτήριος, Εξειδικευόμενος Εντατικολόγος Παιδίατρος ΠΜΕΝ

Καταλυτική υπήρξε και η άμεση ανταπόκριση και προετοιμασία του Νοσηλευτικού Προσωπικού του Χειρουργείου.

Ο μικρός ασθενής κατέφθασε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο μας στις 16:30 την ίδια ημέρα και σε καλή γενική κατάσταση. Το ακρωτηριασμένο μέλος μεταφέρθηκε ταυτόχρονα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Στις 17:00 ο ασθενής εισήλθε στο Χειρουργείο του ΓΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» όπου και υπεβλήθη σε χειρουργική επανασυγκόλληση (Αρ) άνω άκρου στο ύψος του άνω τριτημορίου του (αρ.) βραχιονίου. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 02:00 ξημερώματα της 13.02.22.

Επισημαίνουμε ότι είναι η πρώτη επιτυχής επανασυγκόλληση άκρου στο ύψος του ώμου σε παιδί στην Ελλάδα.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας.

ΑΠΟ https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: