ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Τριφυλία: 500.000 ευρώ για την αναβάθμιση αρχαιολογικού χώρου Περιστεριάς


13 Φεβρουαρίου 2022

Ένταξη του Έργου με τίτλο «SUB. 7.4.5 – Μεσσηνία: Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Περιστεριάς» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5150141) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ειδικότερα, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη το έργο με τίτλο «SUB. 7.4.5 – Μεσσηνία: Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Περιστεριάς» και κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5150141 εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU και αφορά σε εργασίες στερέωσης, συντήρησης και προστασίας των τριών θολωτών τάφων και στη βελτίωση της πρόσβασης και περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο Περιστεριάς, όπου σώζονται τα μνημεία. Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στη ΣΑΤΑ 014, ανέρχεται σε ποσό ύψους 500.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπεται η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου Περιστεριάς με:

α) τη στερέωση, συντήρηση και προστασία των μνημείων και

β) τη βελτίωση της πρόσβασης και περιήγησης στον χώρο.

Σύμφωνα με την εκπονηθείσα προμελέτη για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς, που έχει εγκριθεί με την ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ38/56710/2655/15.6.2010 Υ.Α., προβλέπεται η δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού αλλά και η διαμόρφωση διαδρομών περιήγησης και χώρων θέασης. Στο πλαίσιο της συνολικής ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου θα συμπεριληφθεί η ανάδειξη και προστασία των τριών θολωτών τάφων που σώζονται. Ως εκ τούτου, προβλέπεται η εκτέλεση των παρακάτω εργασιών:


1. Η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών συντήρησης, στερέωσης και προστασίας των θολωτών τάφων της Περιστεριάς αλλά και της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για τον ηλεκτροφωτισμό και τις λοιπές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στις υποδομές εξυπηρέτησης κοινού.
2. Η εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών αποψίλωσης, αποχωμάτωσης, ανασκαφικής διερεύνησης, όπου απαιτείται, αντιστήριξης πρανών και διάστρωσης διαδρομών περιήγησης και με δυνατότητα πρόσβασης ΑμεΑ.
3. Εργασίες για την ενίσχυση, συμπλήρωση, προστασία και αποκατάσταση των ταφικών μνημείων σύμφωνα με τη μελέτη προστασίας που θα εκπονηθεί.
4. Η κατασκευή των υποδομών εξυπηρέτησης κοινού καθώς και των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την προστασία και ανάδειξη του χώρου.
5. Η σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας.
6. Η τεκμηρίωση των εργασιών συντήρησης, προστασίας και στερέωσης των μνημείων και η παραγωγή πληροφοριακού και εποπτικού υλικού για την προβολή και την ανάδειξή τους (και σε γραφή Braille).

Για την υλοποίηση των παραπάνω εργασιών θα πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες αναθέσεις για την εκπόνηση των μελετών και την κατασκευή των υποδομών εξυπηρέτησης κοινού αλλά και οι απαραίτητες προμήθειες σε χωματουργικά και οικοδομικά υλικά, υλικά συντήρησης, εργαλεία, μέσα προστασίας και οργάνωσης εργοταξίου, δομικά στοιχεία προστασίας, πινακίδες πληροφόρησης και λοιπά εποπτικά μέσα.

 ΑΠΟ https://www.gargalianoionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: