ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Μοσχαράκι γιουβέτσι παραδοσιακό

Για μένα ο νοστιμότερος τρόπος να μαγειρέψουμε το μοσχάρι είναι στο φούρνο και μάλιστα να το συνοδέψουμε με ζυμαρικό. Ναι σωστά καταλάβατε, εννοώ ένα παραδοσιακό μοσχάρι

γιουβέτσι στο φούρνο, με υπέροχο πεντανόστιμο κριθαράκι.

Μοσχάρι γιουβέτσι με κριθαράκι στο φούρνο

Υλικά

•   1.200 γραμ. (περίπου) μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
•   500 γραμ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
•   ½ φλυτζ. ελαιόλαδο
•   1 κρεμμύδι ολόκληρο
•   3 σκελίδες σκόρδο
•   1 καρότο ολόκληρο
•   2 κλωνάρια σέλινο ή μαϊντανό
•   2 κουτ. σούπας γεμάτες ντοματοπελτέ
•   ½ κρασοπότηρο ξηρό κρασί, κόκκινο ή λευκό
•   1 πρέζα ζάχαρη
•   1 ξύλο κανέλλας
•   3 - 4 κόκκους μπαχάρι (προαιρετικά)
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Πλένουμε το μοσχάρι, το κόβουμε σε μερίδες (αν δεν το έχει κόψει ο κρεοπώλης μας) και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα (ή καλύτερα σε χύτρα ταχύτητας) ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε (σωτάρουμε) γύρω γύρω το κρέας να πάρει χρώμα και να θωρακιστεί.
Έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το καρότο και με μια ξύλινη κουτάλα, τ΄ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον πελτέ, το σέλινο ή μαϊντανό, το ξύλο κανέλλας, το μπαχάρι και τόσο ζεστό νερό, που να το σκεπάζει και να είναι δυο δάχτυλα πάνω από το κρέας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει, για 1½ ώρα περίπου, ή για τρία τέταρτα της ώρας, αν το βράσουμε σε χύτρα. Ο χρόνος βρασίματος είναι ενδεικτικός και εξαρτάται από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, τη δύναμη της εστίας και το κομμάτι του κρέατος που μαγειρεύουμε.


Αν δεν θέλουμε το κριθαράκι χυλωμένο και το προτιμούμε σπυρωτό, ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια πλασωτέ κατσαρόλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντάς το να λαδωθεί καλά. Έπειτα το αδειάζουμε σε ένα ταψί.
Διαφορετικά, ρίχνουμε το κριθαράκι κατευθείαν στο ταψί και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.

Στη συνέχεια αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα λαχανικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα από το κρέας το κριθαράκι, μέχρι να το καλύψει το υγρό και ένα δάχτυλο παραπάνω.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά από πάνω βάζουμε τα κομμάτια απ' το μοσχάρι μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην κάτω κάτω σχάρα, για 30' - 35' λεπτά ή  στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160°C για 20' - 25' λεπτά.
Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μια φορά και αν χρειαστεί κι άλλο νερό προσθέτουμε.

Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 5' να τραβήξει  τα υγρά του και το σερβίρουμε αμέσως.

ΑΠΟ https://faghta-giagias.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...