ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Νέα απάτη μέσω POS – Πώς υποκλέπτουν τα pin καρτών


 

Νέα μορφή απάτης από κυκλώματα που πλέον επιστρατεύουν POS εντοπίζεται όλο και συχνότερα από την ΕΛΑΣ, με τους δράστες να μην προφυλακίζονται αλλά να συνεχίζουν

ακάθεκτοι την υφαρπαγή σημαντικών χρηματικών ποσών.

Οι πολίτες, μάλιστα, σε πρώτη φάση δεν αντιλαμβάνονται την απάτη, καθώς το πόσο που τους ζητείται είναι σχετικά μικρό, ενώ στόχος των δραστών είναι βασικά η υφαρπαγή του pin.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα περιγράφει 73χρονος στην Κυψέλη που έπεσε θύμα επιτήδειων. Σύμφωνα με την δικογραφία που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα»:

Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, ένας άγνωστος άντρας σταμάτησε με ένα γκρι αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Κυψέλης και Κοδριγκτώνος και, προσποιούμενος ότι είναι γνωστός των παιδιών μου, μου είπε ότι ονομάζεται Θεοδωρόπουλος και πως ο γιος μου έχει παραγγείλει μελάνια, που θα αποσταλούν με κούριερ. Τότε, αφού του έδωσα το κινητό του γιου μου, αυτός προσποιήθηκε ότι τον κάλεσε και μου είπε να του μιλήσω. Εγώ φοβούμενος λόγω κορονοϊού του απάντησα πως δεν χρειάζεται και του είπα να μου δώσει εμένα τα υλικά να τα πάω στον γιο μου. Επειτα μου ζήτησε το ποσό των 62 ευρώ το οποίο προθυμοποιήθηκα να πληρώσω με κάρτα. Αυτός βγάζοντας ένα POS μου ζήτησε να πατήσω τον κωδικό, τον οποίο και πληκτρολόγησα κρυφά από αυτόν. Πλην όμως, από αυτό το μηχάνημα ακουγόταν μία φωνή που επαναλάμβανε τον κωδικό που πατούσα. Εκείνη τη στιγμή ένα άλλο όχημα άρχισε να κορνάρει. Τότε ο δράστης μου είπε πως πάει να κάνει έναν κύκλο και επιστρέφει, έχοντας πάρει μαζί του και την κάρτα. Αφού πέρασαν μερικά λεπτά και δεν επέστρεφε άρχισα να καταλαβαίνω πως έχω πέσει θύμα απάτης. Ακύρωσα την κάρτα, όμως η τράπεζα με ενημέρωσε πως είχε ήδη γίνει ανάληψη 600 ευρώ, πιθανόν από ΑΤΜ της Κυψέλης. Επισημαίνω ότι ακριβώς πίσω από το όχημα του δράστη ακολουθούσε άλλο που κόρναρε συνεχώς με πρόφαση ότι θέλει να περάσει. Είμαι σίγουρος ότι ήταν συνεργός του…

Οι δράστες δεν προφυλακίζονται και συνεχίζουν τις απάτες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα, οι διωκτικές αρχές εξαρθρώνουν 40 – 60 τέτοιου είδους κυκλώματα ετησίως, ενώ υπολογίζεται πως κάθε μήνα – μόνο στην Αττική – δηλώνονται περί τα 30 συμβάντα,.

Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι οι πρωταγωνιστές αυτής της νέας μορφής απάτης δεν προφυλακίζονται. Κάπως έτσι, επανέρχονται άμεσα στην εγκληματική δράση και την υφαρπαγή σημαντικών χρηματικών ποσών από χιλιάδες πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους.

Είχε συλληφθεί άλλες 19 φορές… αλλά δεν προφυλακίστηκε

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 37χρονος πρωταγωνιστής της προαναφερόμενης απάτης είχε τουλάχιστον 40 θύματα σε όλη την Αττική και λεία που ξεπερνούσε τα 60.000 ευρώ, ενώ είχε συλληφθεί άλλες 19 φορές για παρόμοια αδικήματα.

Ο άνδρας όχι μόνο συνέχιζε απρόσκοπτα τη δράση του, αλλά δεν προφυλακίστηκε ούτε για την τωρινή υπόθεση, παρά τη σοβαρότητα των κατηγοριών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ατιμωρησία των δραστών έχει οδηγήσει στην εισήγηση – από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου – προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου οι απάτες αυτές να οδηγούν σε προφυλάκιση των κατηγορουμένων ή οι εφέσεις τους στο δικαστήριο να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: