ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

«Χτίσιμο» αφορολόγητου: Έλεγχος και αποθήκευση των αποδείξεων μέσω κινητών τηλεφώνων


  • 23 Φεβρουαρίου 2021 - 10:13

Τα πάνω κάτω έρχονται στις αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου, καθώς επανέρχονται και οι χάρτινες, υπό την προϋπόθεση ότι θα σκανάρονται με το κινητό

τηλέφωνο.

Η νέα διαδικασία θα ισχύσει από το 2021, ενώ για το 2020, θα μειωθεί δραστικά το όριο της υποχρέωσης για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, τουλάχιστον του 30% επί του εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει τη σχετική εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα η οποία θα επιτρέπει το σκανάρισμα κάθε απόδειξης που εκδίδεται από καταστήματα ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Πρόκειται για τις αποδείξεις που εκδίδονται από τις νέου τύπου ταμειακές, οι οποίες εκτυπώνουν πάνω και έναν κωδικό QR.  Σήμερα τη σχετική δυνατότητα δεν έχουν οι παλαιού τύπου ταμειακές, οι οποίες όμως θα αντικατασταθούν υποχρεωτικά, μέχρι τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο πελάτης, μέσω μιας εφαρμογής που θα διατίθεται από το Play Store της Google,  θα μπορεί να  σκανάρει τον κωδικό και θα ενημερώνει αυτόματα την «μερίδα» του, στην  ειδική εφαρμογή του Taxisnet. Με την κίνηση αυτή ο πελάτης – φορολογούμενος θα έχει τα ακόλουθα οφέλη:

  1. Θα μπορεί να χρησιμοποιεί για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου (30% επί του εισοδήματος) και τις χάρτινες αποδείξεις, εφόσον τις σκανάρει με την ειδική εφαρμογή. Δηλαδή θα ισχύει η υποχρέωση κάλυψης του 30% του εισοδήματος με αποδείξεις, που εκδίδονται ηλεκτρονικά, αλλά πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα, το 30% να συμπληρώνεται και με τις αποδείξεις, που εκδίδονται κατόπιν πληρωμής με μετρητά, εφόσον σκαναριστούν με την ειδική εφαρμογή.
  2. Εφόσον η απόδειξη σκαναριστεί, δεν θα χρειάζεται να τη φυλάξει, αφού θα έχει αποθηκευτεί στο taxisnet.
  3. Θα συμμετέχει σε μηνιαίες κληρώσεις χρηματικών ποσών, ύψους 100.000, αλλά και δώρων, όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη και ακίνητα που προέρχονται από κατασχέσεις της εφορίας και των τελωνείων.

Πάταξη της φοροδιαφυγής

Οι νέου τύπου αποδείξεις, συμβάλουν και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. από τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόδειξη και θα φέρει υποχρεωτικά τον συγκεκριμένο κωδικό, και σκαναριστεί από τον πελάτη, η συγκεκριμένη συναλλαγή θα εγγραφεί στο «ηλεκτρονικό βιβλίο» που τηρεί στο Taxisnet ο επιχειρηματίας και δεν μπορεί να αλλοιωθεί εκ των υστέρων ούτε με το περίφημο παράνομο «ειδικό λογισμικό».

Άλλωστε, η νέου τύπου απόδειξη, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, θα μπορεί να ελεγχθεί τόσο από τους εφοριακούς ελεγκτές, αλλά και από τους πελάτες των καταστημάτων. Το ειδικό app της ΑΑΔΕ, με το που θα σκανάρει ο πελάτης τον QR Code, θα τον ενημερώνει αν η απόδειξη είναι νόμιμη ή όχι.

Λιγότερες ή καθόλου αποδείξεις για το 2020

Οριστικό είναι πλέον ότι δεν θα ισχύσει για τη φορολογική χρήση του 2020, το ελάχιστο όριο πληρωμής μέσω ηλεκτρονικών μέσων, του 30% επί του εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών, είτε το ποσοστό του 30% θα μειωθεί δραστικά είτε θα καταργηθεί το πρόστιμο του 22%, που επιβάλλεται επί της διαφοράς του 30% επί του εισοδήματος και των ηλεκτρονικών αποδείξεων που συγκέντρωσε ο φορολογούμενος.

Αν ακυρωθεί το πρόστιμο, στην ουσία σημαίνει ακύρωση του μέτρου των αποδείξεων.

ΑΠΟ  https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: