Απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω η ύλη των πανελλήνιων εξετάσεων για το 2021, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει για τις υπόλοιπες τάξεις εφόσον χρειαστεί. Όπως τόνισε η «για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ήδη υπήρξε μείωση της ύλης κατά 30% και αυτό τους έχει γνωστοποιηθεί ώστε να μην αιφνιδιαστούν».
Η υφυπουργός υποστήριξε ότι ακόμη και στις κόκκινες περιοχές οι μαθητές του λυκείου κάνουν μάθημα κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης η οποία όπως δήλωσε γίνεται με τον αρτιότερο τρόπο και ότι δεν υπάρχουν μαθητές δυο ταχυτήτων αλλά μαθητές που διδάσκονται με δυο διαφορετικούς τρόπους. Όσον αφορά στις υπόλοιπες βαθμίδες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί η ύλη λέγοντας ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την ύλη, τόσο στη δια ζώσης όσο και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. ‘Έτσι, θα λάβουμε αποφάσεις όταν έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και όταν περάσουν κι άλλες μέρες».
Σχετικά με τις προβλέψεις πολλών επιστημόνων ότι θα χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία η υφυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση και ούτε έχει τεθεί θέμα στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας ότι «εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, ακούμε τη γνώμη τους, και εν συνεχεία βάσει αυτών παίρνουμε την απόφαση».
Η ίδια ισχυρίστηκε ότι «τα κρούσματα, που καταγράφονται στα σχολεία είναι πολύ χαμηλά και ότι το ποσοστό των σχολείων και των τάξεων, που είναι κλειστά ανέρχεται στο 0,5% και 0,3% αντίστοιχα, με κάποια μικρή επιφύλαξη μιας αύξησης, η οποία επίσης παραμένει πολύ χαμηλή. Συνολικά, πάντως τα κρούσματα σε μαθητές είναι 0,03%».
Πάντως, παρά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα κρούσματα, γεγονός είναι ότι κάθε μέρα η λίστα με τα σχολεία, που κλείνουν αυξάνεται εντυπωσιακά έχοντας φτάσει σήμερα σε πάνω από 350 σχολεία ή τάξεις, ενώ πολλοί επιστήμονες επιμένουν ότι στο τέλος του μήνα η κυβέρνηση θ΄ αναγκαστεί να ξανακλείσει τα σχολεία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, στα μέσα Μαρτίου τα κρούσματα θα αυξηθούν εντυπωσιακά και ότι τα στοιχεία σχετικά με τις μολύνσεις παιδιών 0-17 ετών δείχνουν άμεση συσχέτιση της λειτουργίας των σχολείων με την αύξηση των κρουσμάτων.
Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστηρίζει ότι όσο μεγαλώνει η διασπορά του ιού στην κοινότητα, τόσο αυξάνεται και ο ρόλος των σχολείων στην αύξηση των μολύνσεων. Αντιθέτως, όταν δεν υπάρχει διασπορά, τότε είναι μικρός ο ρόλος τους. Επομένως, τα σχολεία, ειδικά τα δημοτικά, έχουν ρόλο πολλαπλασιαστή των κρουσμάτων. Ο ίδιος μάλιστα προέβλεψε, πως το υπουργείο Παιδείας θα αναγκαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου να αναστείλει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων για άλλη μια φορά.
ΑΠΟ https://www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου