ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Το μυστήριο πίσω από τους ματωμένους καταρράκτες στην Ανταρκτική


Για περισσότερα από 100 χρόνια, ένα μάλλον τρομακτικό φυσικό φαινόμενο εκπλήσσει τους πάντες. Μία από τις πιο ακραίες ερήμους σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να αποτελεί το τελευταίο σημείο όπου θα περίμενε κανείς να βρει έναν καταρράκτη, αλλά στην παγωμένη κοιλάδα McMurdo Dry Valley στην Ανταρκτική, ένας καταρράκτης πέντε ορόφων ρίχνει αργά τα νερά του από τον παγετώνα Taylor Glacier στη λίμνη Bonney. Και δεν είναι μόνο αυτό το γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον, αλλά και τα κατακόκκινα νερά του καταρράκτη που μοιάζουν σαν αίμα που κυλά από μια σχισμή του παγετώνα.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ανακαλύφθηκε από τους γεωλόγους το 1911, ωστόσο η δημιουργία του μας ταξιδεύει πολύ πιο πίσω. Πριν από πέντε εκατομμύρια χρόνια, η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε, πλημμυρίζοντας την Ανατολική Ανταρκτική και σχηματίζοντας μια αλμυρή λίμνη.

Εκατομμύρια χρόνια αργότερα, σχηματίστηκαν παγετώνες στην κορυφή της λίμνης, αποκόβοντάς την από την υπόλοιπη ήπειρο. Καθώς οι παγετώνες στην κορυφή της λίμνης άρχισαν να παγώνουν, το νερό κάτω έγινε ακόμη πιο αλμυρό -περίπου 400 μέτρα κάτω από αυτούς- ενώ είναι και ιδιαιτέρως πλούσιο σε σίδηρο, καθώς οι παγετώνες ξύνουν το βράχο κάτω από τη λίμνη. Σήμερα, η περιεκτικότητα σε αλάτι της υπογενούς λίμνης κάτω από το Blood Falls είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το θαλασσινό νερό και πολύ αλμυρή για να παγώσει.

Η ρωγμή στον παγετώνα επιτρέπει στα νερά της λίμνης να περνούν προς τα έξω, τα οποία αντιδρούν με το οξυγόνο στον αέρα και παίρνουν αυτήν την άκρως εντυπωσιακή και ανατριχιαστική απόχρωση. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σπάνιο φαινόμενο σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο συναντάται μόνο εδώ.

ΑΠΟ https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...