Σε 12 κατηγορίες φορολογουμένων «υψηλού κινδύνου» θα ρίξει φέτος το βάρος της η Εφορία, θέτοντας σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα διασταυρώσεων του «Big
Brother».Σε πρώτη φάση, η Εφορία θα επιχειρήσει να βγάλει «λαβράκια» από τις διασταυρώσεις των καταθέσεων, ιδίως τώρα που έχει περιοριστεί η κατανάλωση και οι αποταμιεύσεις έχουν εκτιναχθεί. Σημειώνεται ότι, από τις αρχές του 2020, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 21 δισ. ευρώ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό πλάνο, καθώς εκτιμά ότι η συγκεκριμένη δεξαμενή έχει πολλά «ψάρια»! Στο στόχαστρο μπαίνουν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο φορολογικό ενδιαφέρον για τη φορολογική διοίκηση.
Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι που θα κληθούν από την Εφορία για να δικαιολογήσουν την αύξηση των καταθέσεών τους πρέπει να έχουν άμεσα διαθέσιμα τα στοιχεία πιθανών μεταβιβάσεων ακινήτων και το αντίτιμο που εισέπραξαν, αποδεικτικά συναλλαγών, αναλυτική κατάσταση με το σύνολο των επενδυτικών προϊόντων που διαθέτουν (ομόλογα, μετοχές, ρέπος κ.λπ.), όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου και όψεως στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και αναλυτική κατάσταση συνδικαιούχων και αντίγραφα κινήσεων.
Πέρυσι, η Εφορία έλεγξε πάνω από 10.000 περιπτώσεις και για 43 από αυτές κινήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται με πολύ «τσουχτερά» πρόστιμα και παραπομπή στη Δικαιοσύνη.
Επιπλέον, υπέβαλε 187 αιτήματα στο εξωτερικό για συνδρομή, ώστε να αποκαλυφθούν στοιχεία καταθέσεων, για αδικαιολόγητο πλουτισμό 30,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που αποκαλυφθούν αδικαιολόγητες καταθέσεις, επιβάλλεται κλιμακωτό πρόστιμο 50%-90% επί του ποσού, ανάλογα με τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει από το φορολογικό έτος στο οποίο έγινε η… παρανομία.
Ηλεκτρονικό δίχτυ
Ο… εξ αποστάσεως έλεγχος των καταθέσεων αποτελεί αυτήν τη στιγμή το υπ’ αριθμόν ένα αντικείμενο της ΑΑΔΕ, καθώς οι κλασικοί έλεγχοι λόγω του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και των ειδικών μέτρων λειτουργίας του Δημοσίου έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», την τελευταία περίοδο, οι υπάλληλοι παίρνουν κυρίως δουλειά στο… σπίτι τους, με βάση κριτήρια ελέγχου και με στόχο τη διεκπεραίωση όσο γίνεται περισσότερων υποθέσεων, έτσι ώστε αργότερα, όταν αποκατασταθεί η κανονικότητα, να συνεχιστούν με ταχείς ρυθμούς οι επιτόπιοι έλεγχοι. Όπως είναι λογικό, λόγω της κλειστής αγοράς δεν υφίστανται προληπτικοί έλεγχοι από κλιμάκια εφοριακών, πλην των περιπτώσεων που αφορούν περιοχές και δραστηριότητες «υψηλού κινδύνου» με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Το μεγάλο βάρος αυτήν την περίοδο έχει πέσει στον έλεγχο του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, το οποίο είναι συνδεμένο με τα αρχεία των τραπεζών, ώστε να αναζητούνται και να βρίσκονται εύκολα οι τραπεζικοί λογαριασμοί καταθέσεων, τα δάνεια και οι θυρίδες… ύποπτων προσώπων. Το υλικό διασταυρώνεται με τις φορολογικές δηλώσεις των ελεγχόμενων και αν προκύψουν δυσανάλογα υψηλά ποσά καταθέσεων, τότε ο ελεγχόμενος καλείται για εξηγήσεις στις φορολογικές αρχές με… ραντεβού. Όταν η Εφορία δεν πείθεται από τους ισχυρισμούς του… κατηγορουμένου, τότε προχωρά άμεσα στην έκδοση καταλογιστικών πράξεων επιβολής εξοντωτικών φόρων και προστίμων για φοροδιαφυγή.
Ποιες είναι οι 12 κατηγορίες που θα μπουν στο… μικροσκόπιο
Πέρα από το κύριο αντικείμενο του ελέγχου των καταθέσεων, οι μηχανισμοί της Εφορίας έχουν λάβει εντολές και οδηγίες για τους τομείς όπου πρέπει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο, οι 12 κατηγορίες φορολογουμένων που θα ελεγχθούν είναι οι εξής:
1. Φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στις 31/12/2021 και αφορούν τα έτη 2005, 2010, 2012 και 2015. «Πυξίδα» για τις περιπτώσεις αυτές είναι οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και τα έτη που υπόκεινται σε παραγραφή (8, 10 ή 15 χρόνια), ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα των παραβάσεων.
2. Οι περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων για το έτος 2015.
3. Οι φάκελοι των ΔΟΥ και των Υπηρεσιών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων που αφορούν σε διενέργεια επιτόπιου ελέγχου για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης τιμολογίων και αποδείξεων για όσους ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι έλεγχοι είναι απόλυτα στοχευμένοι και αφορούν τους κλάδους που εξακολουθούν να λειτουργούν παρά τα lockdown, ενώ θα πυκνώσουν όταν ανοίξει η αγορά.
4. Οι επιστροφές φόρων που βεβαιώθηκαν και καταβλήθηκαν, αλλά δεν έχουν ελεγχθεί.
5. Οι περιπτώσεις φορολογουμένων, οι οποίοι είχαν μεγάλες επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ και προέκυψαν μετά από επιλογή τυχαίου δείγματος.
6. Φορολογούμενοι που επίκειται η έκδοση σημειώματος με φόρους και πρόστιμα, με βάση τα αιτιολογημένα στοιχεία του συστήματος Elenxis ή άλλων.
7. Περιπτώσεις όπου υπάρχουν εκθέσεις έρευνας των υπηρεσιών διασφάλισης των δημοσίων εσόδων.
8. Υποθέσεις που στηρίζονται σε εκθέσεις και πορίσματα της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
9. Φορολογικές υποθέσεις που συνοδεύονται από φύλλο φορολογικού ελέγχου, στο οποίο προσδιορίζονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.
10. Φάκελοι που έχουν σχηματιστεί μετά από εισαγγελικές παραγγελίες και εντολές ανακριτικών και προανακριτικών αρχών, όπου περιλαμβάνονται αιτήματα για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.
11. Περιπτώσεις διασυνοριακών ελέγχων για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, οι οποίες διενεργούνται τόσο από ελληνικές όσο και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.
12. Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος, από φορολογική αρχή άλλης χώρας.
ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου