ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Στίβεν Κινγκ: Ο συγγραφέας βοηθά παιδιά να εκδώσουν βιβλίο εμπνευσμένο από την πανδημία

Το ίδρυμα του διασημότερου συγγραφέα μυθιστορημάτων τρόμου κάλυψε το κόστος ύψους 6.500 δολαρίων της έκδοσης ενός χειρόγραφου μαθητών

Μια ομάδα από εκκολαπτόμενους συγγραφείς πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με κάποια βοήθεια από τον πιο διάσημο συγγραφέα του Μέιν.

Το Ίδρυμα Στίβεν Κινγκ, του διασημότερου Αμερικανού συγγραφέα μυθιστορημάτων τρόμου κάλυψε το κόστος ύψους 6.500 δολαρίων, έκδοσης ενός χειρόγραφου 290 σελίδων μαθητών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Μελετών Συγγραφέων του Farwell Elementary School, δημοτικού σχολείου στο Λιούιστον, του Μέιν.

Οι μαθητές διάβασαν το βιβλίο «Fletcher McKenzie and the Passage to Whole», μια ιστορία για ένα αγόρι από το Μέιν (τον Φλέτσερ ΜακΚένζι, γνωστό ως Αμερικανό Χάρι Πότερ) του συγγραφέα Γκάρι Σάβατζ και στη συνέχεια το αναδιατύπωσαν για να αντανακλά τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η διευθύντρια του σχολείου, Αμάντα Γουίσλοου δήλωσε ότι είναι περήφανη για το επίτευγμα των μαθητών και ευχαρίστησε τον Γκάρι Σάβατζ, ο οποίος συμβούλευε τα παιδιά καθώς και τη βιβλιοθηκονόμο, Κάθι Μάρτιν.

Τοπικές οργανώσεις έκαναν επίσης δωρεές για την ενίσχυση του προγράμματος Μελέτης Συγγραφέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟ https://www.protothema.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: