ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Άδεια ειδικού σκοπού: Ποιοι τη δικαιούνται - Πώς λαμβάνεται


AP Photo/Thanassis Stavrakis.  
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 19:06 

Την ενεργοποίηση της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, η Γενική

Γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη, στο πλαίσιο των σημερινών ανακοινώσεων για την εξειδίκευση των νέων μέτρων.

Η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ' ελάχιστον τριών ημερών, την οποία ακολουθεί στη συνέχεια η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου.

Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δύναται να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής, ενώ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς (εργαζόμενοι) παιδιών, εφόσον τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ή φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο).

Άλλα μέτρα για τους εργαζόμενους

Επίσης, η κ. Στρατινάκη ανέφερε ότι, τις επόμενες ημέρες, ανοίγει σχετική πλατφόρμα στην οποία οι εργοδότες των επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας, με πάνω από 20 εργαζόμενους, θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους, όπως και οι ίδιοι την επιθυμία τους να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού δωρεάν έως και δύο φορές το μήνα. Όπως είπε, αυτή η δυνατότητα είναι προαιρετική.

Ακόμη:

- Συνεχίζεται κανονικά ο Μηχανισμός Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», όπως επίσης και η εφαρμογή της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την τηλεργασία, με τη συμπλήρωση του εντύπου 4.1.

- Για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους εργασίας, δίνεται η δυνατότητα προσαρμογής του ωραρίου των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός δίωρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση προαναγγελίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

- Προβλέπεται τρίωρη άδεια για εργαζόμενους στην περίπτωση που επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού.

- Προβλέπονται άδειες για την καραντίνα των εργαζομένων, διάρκειας 14 ημερών, με δυνατότητα αναπληρώσεως μίας ώρας ανά ημέρα, μετά την επιστροφή τους στην εργασία και άδειες εργαζόμενων γονέων για τις περιπτώσεις που νοσούν τα παιδιά τους από κορωνοϊό.

- Εξακολουθούν να υφίσταται οι μονομερείς δηλώσεις με παράταση δύο μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο για τις ειδικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα για τους καλλιτέχνες.

- Παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας για όσους η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε ή λήγει Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όπως επίσης και η χορήγηση των 400 ευρώ επί δύο μήνες σε άνεργους επισιτισμού και τουρισμού, χωρίς υποχρεωτική επαναπρόσληψη.

Αναστολή σύμβασης εργασίας

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, από την 1η Φεβρουαρίου, προβλέπεται η προαναγγελία στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» των εργαζομένων που θα μπουν σε αναστολή σύμβαση εργασίας.

Όπως διευκρίνισε η κ. Στρατινάκη, θα ισχύσει μία περίοδο χάριτος για προαναγγελία από αύριο 11 Φεβρουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που περνάνε από πληττόμενους σε κλειστούς, όπως για παράδειγμα για το λιανεμπόριο και για άλλες δραστηριότητες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν.

Τέλος, η κ. Στρατινάκη τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας μερίμνησε και δίνει τη δυνατότητα ορθών επαναλήψεων, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», χωρίς δυνατότητα μεταβολής, όμως, για τους εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί κατά το πρώτο 10ήμερο. Άρα, λοιπόν, όπως υπογράμμισε, οι επιχειρήσεις οι οποίες προχωρούν σε μεταβολές -από πληττόμενες σε κλειστές- με υποχρεωτική θέση των συμβάσεων εργασίας σε αναστολή θα μπορούν πλέον να κάνουν ορθές επαναλήψεις με δύο διαφορετικές αυτοτελείς δηλώσεις.

ΑΠΟ https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: