ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Εμβολιασμός: «Ανοίγουν» τα ραντεβού για τους 60-64 - Ποιοι δεν θα πάρουν sms και τι πρέπει να κάνουν


Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 17:40 

Διευκρινίσεις αναφορικά με την προ-κράτηση ραντεβού για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού μέσω της άυλης συνταγογράφησης παρέχει το υπουργείο Ψηφιακής 

Διακυβέρνησης, καθώς από σήμερα, Τετάρτη, ανοίγει η σχετική πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας 60-64 ετών και έπεται την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, η ένταξη και της ηλικιακής ομάδας 75-79 ετών στο σχεδιασμό της επιχείρησης «Ελευθερία».

Το απόγευμα της Τετάρτης θα αρχίσουν να «φεύγουν» τα sms των ραντεβού για εμβολιασμό στους εγγεγραμμένους στην άυλη συνταγογράφηση ηλικίας 60-64 ετών, για τους οποίους ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού.

Οι εμβολιασμοί της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα αρχίσουν από τις 15 Φεβρουαρίου.

Το συγκεκριμένο σύστημα εμβολιασμού θα «τρέξει» παράλληλα με το βασικό σύστημα εμβολιασμού, στο οποίο εμβολιάζονται αυτή τη στιγμή οι πολίτες ηλικίας 80-84 ετών.

Την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, ανοίγει η διαδικασία των ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα αυτού του συστήματος, ηλικίας 75-79 ετών.

Υπογραμμίζεται ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν διενεργηθεί 446.780 εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού 4,46%.

Ποιοι δεν θα λάβουν sms - Πώς θα κλείσουν ραντεβού

Εν όψει του «ανοίγματος» των ραντεβού για εμβολιασμό σε επιπλέον ηλικιακές κατηγορίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβαίνει σε διευκρινίσεις αναφορικά με την προ-κράτηση ραντεβού μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Όσοι πολίτες έκαναν την εγγραφή τους λίγο πριν (ή μετά) το άνοιγμα των ραντεβού για την ηλικιακή τους ομάδα δεν θα λάβουν SMS και πρέπει να κλείνουν τα ραντεβού τους για τον εμβολιασμό από τα υπόλοιπα κανάλια που έχουν διαμορφωθεί, δηλαδή την πύλη εμβολιασμού κατά Covid-19 τα φαρμακεία και τα ΚΕΠ.

Όπως τονίζεται, η προ-κράτηση ραντεβού είναι μια πρόταση που κάνει το κράτος προς τους πολίτες με συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώρες και τοποθεσίες για τις δύο δόσεις του εμβολιασμού. Εφαρμόζεται μόνο για όσους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση διότι μόνο για αυτούς υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία επικοινωνίας (αριθμός κινητού τηλεφώνου και email).

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα ραντεβού για μια ηλικιακή ομάδα, καταγράφονται όσα μέλη της είναι εγγεγραμμένα στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν τα ραντεβού να έχουν ολοκληρωθεί οι προ-κρατήσεις που θα προταθούν. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να εντοπιστεί το εμβολιαστικό κέντρο που είναι πλησιέστερο στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί και να ληφθεί μέριμνα για τη διαθεσιμότητα ραντεβού σε ημερομηνίες και ώρες.

Έτσι, θα λάβουν SMS μόνο όσοι έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση περίπου μία εβδομάδα πριν ανοίξουν τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδα στην οποία ανήκουν. Περαιτέρω λεπτομέρειες και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρούν εδώ.

ΑΠΟ https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: